fbpx

Kancelarija za KiM: Zabranjen ulazak Vanji Udovičiću na KiM, Priština odbija svaku vrstu saradnje

Prištinske institucije noćas su posle ponoći poslale obaveštenje da zabranjuju ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, ministru omladine i sporta Vanji Udovičiću, saopštila je Kancelarija za KiM. “Najnovija zabrana pokazuje svu osionost i bahatost vlasti u Prištini koje odbijaju i svaku vrstu saradnje, dijaloga i dogovora, ali i nemoć Evropske unije da osigura i garantuje poštovanje sporazuma i civilizovano postupanje albanskih političara”, napominje se u saopštenju.

Ministar Udovičić je danas trebalo da na Prištinskom Univerzitetu sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici razgovara da mladima i podeli im stipendije i potom obiđe Centar za ekologiju i razvoj sporta u Zubinom Potoku, “ali su vlasti privremenih insitucija u Prištini bez ikakvog povoda i obrazloženja zabranile njegovu posetu”, dodaje se u saopštenju.

Iz Kancelarije ističu da je Udovičićev boravak na KiM uredno je najavljen oficiru za vezu u skladu sa svim sporazumima i ustaljenim procedurama, te da je uprkos tome Priština “jednostrano i samovoljno odlučila da mu posetu ne dozvoli, a obaveštenje o tome poslato je noćas u gluvo doba, što je još jedan vid perfidnog iživljavanja Prištine”.

“Najnovija zabrana pokazuje svu osionost i bahatost vlasti u Prištini koje odbijaju i svaku vrstu saradnje, dijaloga i dogovora, ali i nemoć Evropske unije da osigura i garantuje poštovanje sporazuma i civilizovano postupanje albanskih političara. Zabraniti ministru sporta da poseti decu nije samo pokušaj da mu se onemogući da obavlja svoj posao, već i anticivilizacijsko divljaštvo usmereno ka mladima”, dodaje se.

Iz Kancelarije poručuju da će o ovom slučaju biti obaveštene sve međunarodne institucije.

“Uprkos tome, sve ove barijere i zabrane neće nas sprečiti da nastavimo da pomažemo našem narodu u južnoj pokrajini i još snažnije i odlučnije ćemo se zalagati da gradimo sigurniju i bolju budućnost za njihov ostanak i opstanak na Kosovu i Metohi”, zaključuje se u saopštenju.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: