Di Majo u Prištini: Kosovo ispunilo sve uslove za liberalizaciju viznog režima

фото: Луиђи Ди Мајо

Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo izjavio je danas u Prištini da je Evropska unija ponekad kratkovida, jer nije odobrila liberalizaciju viznog režima Kosovu, uprkos ispunjem uslovima.

Di Majo je nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem kazao da će Italija podržati Kosovo na putu ka evropskim integracijama.

„Pristupanje EU ne bi trebalo da postane nešto nedostižno, već stvarni i opipljivi cilj. Želim da to jasno kažem, nažalost Evropska unija je ponekad kratkovida. Jedan od takvih primera je slučaj Kosova, čiji su građani jedini iz celog regiona koji i dalje nemaju koristi od liberalizacije viznog režima, iako su ispunjeni svi uslovi koje je postavila Evropska komisija”, kazao je Di Majo.

Di Majo je takođe izjavio da je liberalizacija viznog režima za Balkan jedna od najmudrijih investicija Evropske unije u poslednjih 20 godina.

„Naša želja je da se ova investicija završi odobrenjem liberalizacije viznog režima za Kosovo”, rekao je Di Majo, naglasivši da isti stav deli većina zemalja Evrospke unije

Milena Maksimović