fbpx

Iz EULEX-a negiraju da su predali predmete ratnih zločina tužilaštvu Srbije

Misija Evrospke unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) negirala je navode da je predala predmete ratnih zločina srpskim istražnim organima, kao i da se odrekla ovlaščenja nad istražnim spisima i predmetima.

U saopštenju se navodi da je Misija EULEX tokom izvršnog mandata težila da se obezbedi odgovornost za počinje ratne zločine na Kosovu. Međutim, dodaju da do kraja izvršnog mandata, juna 2018 godine, Misija nije mogla da nastavi rad na predmetima ratnih zločina koje su navodno počinili pojedinci koji su bili van Kosova, uključujući osumnjičene za koje se znalo da žive u Srbiji, jer kako navode, važeći kosovski zakoni nisu dozvoljavali suđenja u odsustvu.

U saopštenju se dodaaje da uprkos naporima da obezbede odgovornost za ratne zločine koje su navodno počinili pojedinci za koje se verovalo da se nalaze van Kosova, EULEX-ovi tužioci su povremeno delili informacije o tim pojedincima sa tužilaštvima drugih jurisdikcija, uključujući, ali ne ograničavajući se na organe tužilaštva Srbije.

„U skladu sa kosovskim zakonom, do juna 2014. godine, tužioci Euleksa su u nekoliko predmeta ratnih zločina razmenili informacije i pružili pomoć srpskim vlastima, u prisustvu kosovskih tužilaca. Između 2014. i 2018. godine, kako se mandat Misije menjao, ova praksa je postepeno ukinuta“, napominje se u saopštenju.

Navodi se da u takvim okolnostima, saradnja sa srpskim vlastima, koja je kako ističu, dovela do prvostepene presude kojom je devetoro optuženih proglašeno krivim za izvršenje krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, bila je utemeljena „na odgovarajućim odredbama važećeg kosovskog zakona o krivičnom postupku, kao i na pravnim propisima o međunarodnoj pravnoj saradnji u krivičnim stvarima“.

„Tokom tog perioda saradnje, EULEX je zadržao sve originalne spise predmeta ratnih zločina, koji su kasnije, nakon završetka izvršnog mandata EULEX-a, predati kosovskim organima. Tačnije, do decembra 2018. godine EULEX je kosovskim organima predao 495 policijskih spisa predmeta organizovanog kriminala, 434 policijska spisa predmeta ratnih zločina, spise predmeta, nestalih lica, sudske spise predmeta na kojima je radio samo EULEX i više od 1.400 tužilačkih spisa predmeta. Tužilački spisi predmeta sastojali su se od tekućih predmeta, predmeta koji su odbačeni ili ukinuti i predmeta koje je EULEX završio i arhivirao“, navodi se u saopštenju i dodaje da se „većina tih spisa predmeta odnosi na ratne zločine, organizovani kriminal, korupciju i druga teška krivična dela“.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: