fbpx

Osmani: Srbija ne može da “igra na dve karte”, ili EU ili Rusija

Вјоса Османи, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Beču, nakon sastanka sa predsednikom Austrije Aleksandrom Van der Balenom, da neće biti drugog rešenja osim uzajamnog priznavanja. Takođe, zatražila je od Evropske unije da Srbiji stavi do znanja da ne može da “igra na dve karte”, lobirajući na odnose sa Rusijom i Evropskom unijom.

„Nijedno rešenje, osim međusobnog priznavanja trenutnih granica Kosova ne bi moglo doneti trajni mir našem regionu. Mislim da Evropska unija treba da bude jasna sa Srbijom, da ne može da igra sa dve karte, i sa Rusijom i sa EU. Ne može istovremeno da sedi na dve stolice”, izjavila je Osmani.

Kosovska predsednica je istakla da je “Srbija na Kosovu počinila mnoge zločine”, te da Kosovo samo traži pravdu, a ne osvetu. Ona je pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića da položi cvet u Batajnici “u čast stotinama albanske dece i civila ubijenih tokom rata na Kosovu”.

Ponovila je da je “pravda preduslov trajnog mira u region”.

Osmani je rekla da je tokom sastanka sa Van der Belen-om bilo reči i o podršci Austrije, kada je u pitanju put Kosova ka Evropskoj uniji, procesu liberalizacije viznog režima, članstvu u međunarodnim organizacijama i konkretizaciji saradnje za unapređenje Zelene agende.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: