fbpx

Može li Francuska da utiče na stav Aljbina Kurtija?

Аљбин Курти, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Kosovski premijer Aljbin Kurti otputovao je za Francusku gde će se uskoro sastati sa tamošnjim predsednikom Emanuelom Makronom. Neizostavna tema razgovora biće dijalog Beograda i Prištine.

Na istom mestu gde je danas Kurti, bio je srpski predsednik februara meseca. Tada je Vučić rekao da, iako je Francuska priznala Kosovo, njen predsednik ne želi da nameće Srbiji priznanje Kosova. Ovoga puta tema ista, samo drugi sagovornik preko puta Makrona.

Za profesora Evropskog prava na koledžu ISPE u Prištini, Avnija Mazrekua, sastanak u Fracuskoj je zakazan kako bi se podstaklo rešenje pojedinih važnih procesa, poput dijaloga Beograda i Prištine i liberalizacije viznog režima.

„Skoro smo videli poteze koje su preduzele strukture EU i Sjedinjenih Država. Uglavnom, ono što možemo da zaključimo je da su Namačka, Italija i Francuska, kao glavne članice EU, jako uključene u pritiscima na agendu koja se tiče problema koji su i dalje otvoreni i nerešeni na Balkanu“, kazao je Mazreku.

Ivan Nikolić ispred NVO Komunakcija za razvoj društva (CSD) ne očekuje da se nešto spektakularno desi.

„Neminovno je da je Francuska do sada pokazivala blagu naklonost kosovskoj strani i samo iniciranje tog razgovora svakako ide u prilog, i kosovskoj vladi, i samom premijeru Kurtiju. Ne očekujem da se ništa spektakularno desi, eventualno može biti blagi naglasak na važnost djaloga i razgovore koji slede“, kazao je Nikolić.

Kurti je, kako je ranije saopšteno, u Francusku otišao po podršku za liberalizaciju viznog režima za Kosovo, odnosno da proveri da li se stav Francuske po tom pitanju promenio.

„To je još jeda sastanak u nizu na kome će svakako predstavnici kosovske vlade insistirati da se ta tema već jednom reši. Nisam siguran koliko će naići na pozitivan odgovor, poziitivan u smislu da to bude što pre rešeno“, rekao je Nikolić, a očekivanja Mazrekua su nešto drugačija.

„Očekujem da će na ovom sastanku biti reči o viznoj liberalizaciji, i da će francuski predstavnici poslati neki pozitivan signal, odnosno optimističniju verziju po pitanju vizne liberalizacije za Kosovo“.

Samo priznanje Kosova može pomeriti proces dijaloga sa mrtve tačke, tvrdi Kurti. Za takav stav Priština ima podršku Sjedinjenih Američkih Država, međutim, ostaje da se vidi da li će privoleti i Francusku.

„Mislim da predsednik Makron može blago delovati na premijera Kurtija kada je u pitanju dijalog između Beograda i Prištine, ali ne očekujem da se sada tu dese neke radikalne promene stavova kod Kurtija. Njegovi stavovi su poprilično čvrsti i ja se nadam da će u nekoj budućnosti malo popustiti, ali svakako to neće biti u skorijoj budućnosti, s obzirom da je nedavno postao premijer i da mu je izuzetno važno da očuva svoj stav, legitimitet i sve ono što je pominjao u predizbornoj kampanji“, istakao je Nikolić.

Mazreku smatra da nijedno rešenje na Balkanu neće biti moguće bez uplitanja Francuske.

„Verujem da je Francuska glavni akter unutar Evropske unije. Zato će za svako rešenje koje se pominje Balkanu, Francuska biti jedan od glavnih aktera“, tvrdi Mazreku.

O tome kako Kurti vodi dijalog raspravlja se u Prištini od 15. juna. Danas su stavove sukobili predstavnici Kurtijevog Samoopredeljenja i lideri opozicionih stranaka. Ništa novo, jedni tvrde da je Vlada spremna za ovaj proces, dok drugi ističu njenu nespremnost.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: