Advokat tražio da se krivični postupak protiv Todosijevića obustavi

Иван Тодосијевић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Branilac bivšeg ministra lokalne samouprave i sadašnjeg poslanika Srpske liste Ivana Todosijevića, advokat Nebojša Vlajić, zatražio je na današnjem sudskom ročištu održanom u Apelacionom sudu da se obustavi krivični postupak protiv njegovog klijenta, jer kako je rekao, uživa poslanički imunitet, prenosi Zakletva za pravdu.

Na današnjem ročištu razmatraju se žalbe stranaka u vezi sa prvostepenom presudom Todosijeviću na dve godine zatvora, nakon što je prvostepeno osuđen 5. decembra 2019. godine za krivično delo „izazivanje nacionalne mržnje, podele ili netrpeljivosti, rasne, verske ili etničke pripadnosti“.

“Želim da iznesem okolnost da je optuženi Ivan Todosijević poslanik u Skupštini Kosova koji uživa imunitet od krivičnog gonjenja i dostavljam vam potvrdu Skupštine Kosova, sa protokolom pod brojem 131/21, koja potvrđuje činjenicu da je on je zamenik“, naveo je advokat Vlajić.

Sudija Burim Ademi rekao je da se ročište treba nastaviti.

„Ovo veće takođe podseća da postoji odluka Ustavnog suda u kojoj se bavio imunitetom poslanika i već je ta odluka stvorila ustavni standard, pa će sud prilikom odlučivanja o ovom slučaju uzeti u obzir sve tvrdnje odbrane, okolnosti i ustavni standard“, rekao je sudija Ademi.

Izvor: Zakletva za pravdu