Gračanica: Predstavljen najnoviji broj časopisa “Stremljenje”

фото: М. МАКСИМОВИЋ, ГрачаницаОнлајн

U Domu kulture Gračanica održano je književno veče na kome je predstavljeno najnovije izdanje časopisa “Stremljenje”, najstarije izdavačke kuće na Kosovu i Metohiji “Panorama – Jedinstvo”. “Sve dok se na Kosovu govori srpski, piše ćirilicom, naš narod ima budućnost”, rekla je glavna urednica časopisa Rada Komazec.

Ovde su naša izdanja od prošlog do ovog Vidovdana, istakla je Komazec.

“Bogastvo `Stremljenja` vidljivo je iz broja u broj, koji donosi obilje poetskih i proznih radova, eseja, studije, portrete pisaca, autora sa Kosova i Metohije, koji svedoče da su `Stremljenja` velika tribina i nesvakidašnja ogledala tokova bogatog aktuelnog literalnog stvaranja”, rekla je Komazec.

Dodala je da iza izdavačke kuće “Panorama – Jedinstvo” stoji predan rad, duga i profesionalna saradanja sa autorima, ali i “odgovornost čuvanja jezika i pisma kao temelja identiteta naroda”, što je kako je istakla, značajno za Kosovo i Metohiju.

“Sve dok se na Kosovu govori srpski, piše ćirilicom, naš narod ima budućnost. Na tom putu, i u borbi za očuvanje jezika, pisma i kulture, sveta je misija `Jedinstva` i svih naših izdanja, koji su već 77 godina na tom zadatku i straži. Verujem da će tako i ostati”, kazala je Komazec.

foto: M. MAKSIMOVIĆ, GračanicaOnlajn

Bivši dugogodišnji urednik “Stremljenja”, saradnik i predsednik uređivačkog kolegijuma časopisa Radomir Stojanović, koji je i autor knjige “Duša doma”, istakao je da sama činjenica da traje 60 godina, dovoljno govori o značaju časopisa “Stremljenja”, o njegovoj dugovečnosti, prepoznatljivosti i vitalnosti.

“Časopis je u prvom periodu težio da afirmiše stvaralaštvo Kosova i Metohije, ali i da održi otvorenost prema drugim sredinama, narodima i njihovim kulturama. On je takođe imao za cilj da sačuva i afirmiše bogato kulturno nasleđe ovoga prostora, ostatka njegove materijalne i duhovne kulture. Na stranicama časopisa predstavljeni su i pisci drugih naroda koji su živeli na prostorima Kosova i Metohije. Negovao je i predstavljanje stranih pisaca, njihovih dela i svega onoga što je značilo novinu na svetskoj književnoj mapi. Zbog svih tih vrednosti časopis je postao značajan, cenjen i prepoznatliv u svim srpskim sredinama i šire”, istakao je Stojanović.

Na književnoj večeri održanoj u Domu culture Gračanica predstvljene su knjige: Radomira Stojanovića “Duša doma”, Nataše Stanković Simić “Priština kroz vreme”, kao i dečija knjiga pesama Miodraga Radomirović iz Kosovske Mitrovice “Nije lako biti dete”.

Književna kritičarka Milica Lilić Jeftimijević govorila je o knjigama „Duša doma“ Radomira Stojanovića, „Ima jedna duma“ Radoslava Stojanovića, i „Priština kroz vreme“, autorke Nataše Stanković Simić.

Takođe, pesnik Ranko Đinović kazivao je stihove iz svoje nove knjige „Litijska blagodat“, koju je izdao nakon višemesečnih litija za odbranu crkava u Crnoj Gori. Takođe, stihove je kazivala i njegova ćerka, Jefimija Đinović.

Na kraju večeri su dodeljene i nagrade “Mirko Čupić” koju dodeljuje list „Jednostvo“, Veliši Tadiću dopisniku Večernjih novosti iz Crne Gore i Miodrag Sekulović, za svoj doprinos prilikom izveštavanja sa višemesečnih litija širom Crne Gore, pokrenute kao vid bunta protiv Zakona o slobodi veroispovesti.

Milena Maksimović