Kurti: Sa Srbijom razgovaramo o statusu odnosa dve zemlje, a ne o statusu Kosova

Аљбин Курти, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je nakon sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom da će se sa Srbijom razgovarati o statusu odnosa dve zemlje, a ne o statusu Kosova. S druge strane, Makron je pozvao Srbiju i Kosovo da pronađu rešenje i postignu kompromis.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za javni servis, nakon sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, rekao da je Kosovo spremno za nastavak konstruktivnog dijaloga.

„Razgovarali smo o situaciji u regionu, dijalogu. Srbija želi da zna šta možemo da pružimo ako dozvoli priznanje, ali ne smemo da izbegnemo slona u sobi, što je uzajamno priznanje. Na Beogradu je kada će to učiniti. Nezavisnost Kosova, njegov teritorijalni integritet, državni suverenitet, funkcionisanje – nisu sporni. Spremni smo da razgovaramo sa Srbijom o statusu naših odnosa, a ne o statusu Kosova”, rekao je Kurti.

Takođe je govorio o liberalizaciji viza za građane Kosova, pitanju kome se protive Francuska i Holandija. Kurti je rekao da nije dobio obećanje od Makrona da će se ova situacija promeniti.

Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je Kosovo i Srbiju da pronađu rešenje i postignu sporazum.

„Pozivam Kosovo i Srbiju da se kao Evropljani angažuju u postizanju sporazuma i pronalaženju kompromisa“, rekao je predsednik Francuske.

M.M.