fbpx

Digitalne usluge za podršku biznisima – Biznesi Im

Platforma, pod nazivom “Digitalne usluge za podršku biznisima – Biznesi Im”, pokrenuta je kao mehanizam podrške za sve građane i građanke Kosova koji/e žele da pokrenu ili su tek započeli/e sopstveni biznis. Platforma je pokrenuta u cilju podrške biznisima, preživljavanju start-up kompanija, kao i u cilju rasta konkurentnosti postojećih kompanija, odnosno njihovoj konkurentnosti na tržištu. Platforma je urađena na oba službena jezika i dostupna je svim građankama i građanima Kosova.

Platforma „Biznesi Im“ je kreirana na osnovu uspešnog austrijskog modela „Gründerservice“ započetog od Austrijske federalne privredne komore. Ova platforma pruža razne digitalne usluge, počevši od biznis ideje, prethodnog planiranja, preko Sistema samoprocene sposobnosti i stručnpsti, do nalaženja fondova za zasnivanje i razvoj biznisa.

Ova inovativna platforma takođe ima za cilj iniciranje promena u sistemu tržišta i pruža kosovskim kompanijama, posebno onima kojima rukovode žene i mladi, lak pristup podacima i relevantnim uslugama za razvoj biznisa.

Putem digitalne platforme “Biznesi Im”, zainteresovani će moći da nađu: priručnike, planove za rukovođenje preduzećima, formulare za samoprocenu, kao i šablone dokumenata koje svakodnevno koriste uspešne kompanije. Za sve one koji žele da registruju svoj biznis, na platformi “Digitalne usluge za podršku biznisima”, dostupna je procedura registracije, obrasci o visinama poreskih obaveza i informacije o načinu plaćanja finansijskih obaveza, saveti kako npraviti ugovore o radu, ali i koje su finansijske veštine potrebne za uspešnog biznismena ili biznismenku.

Osnivanje kompanije se može obaviti onlajn ili u opštinskim centrima Agencije za registraciju biznisa Kosova, zavisno od sedišta ili mesta poslovnih aktivnosti.

Vlasnici i vlasnice malih i srednjih preduzeća koji/e su tek počeli/e svoj biznis ili nameravaju da to učine, putem ove platforme će moći da nauče kako da pristupe domaćem, ali kako da budu konkurentni i na inostranom tržištu. Platformu mogu koristiti firme koje se bave proizvodnjom i uslugama.

Poseban akcenat u ovoj platformi je stavljen na takozvanu Zelenu ekonomiju, odnosno na prednost zaštite živtne sredine prilikom osnivanja biznisa, u skladu sa evropskim standardima.

Ova inicijativa je podržana je od strane projekta ACCESS i povećaće portfolio onlajn usluga za podršku koju pruža Agencija za investicije i podršku preduzeća na Kosovu (KIESA) za mikro, mala i srednja preduzeća – MMSP.

Šire informacije o digitalnoj platformi “Biznesi Im”, mogu se naći na linku.

A.Ć.

%d bloggers like this: