fbpx

Patrijarh Porfirije u Gračanici: Ako sam ikada razumeo šta znači sloboda, to je ovaj prostor

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije stigao je noćas u Gračanicu gde ga je dočekao vladika Teodosije u pratnji sveštenstva i monaštva eparhije raško-prizrenske i brojni verni narod. “Ako igde mi, pravoslavni hrišćani, a uz to još i pravoslavni Srbi, imamo mogućnost da tu tajnu krsta i vaskrsenja spoznamo i da je posvedočimo na sve četiri strane sveta, to je upravo ovaj prostor, to su Kosovo i Metohija“, kazao je patrijarh u manastiru Gračanica.

„Dobrodošli na naše Sveto Kosovo i Metohiju, u našu slavnu Gračanicu, zadužbinu Svetoga kralja Milutina“, ovim rečima je episkop raško-prizrenski Teodosije poželeo dobrodošlicu patrijarhu srpskom Porfiriju, koji je nakon izbora za poglavara Srpske pravoslavne crkve, prvi put posetio manastir Gračanica.

„Došli smo da se utešimo verom vašom i našom“, kazao je patrijarh Porfirije.

„Paradoks naše vere jeste upravo u tajni krsta koji je neraskidivo skopčan sa tajnom vaskrsenja, a to je zapravo tajna carstva nebeskog. Ako igde mi, pravoslavni hrišćani, a uz to još i pravoslavni Srbi imamo mogućnost da tu tajnu krsta i vaskrsenja spoznamo i da je posvedočimo na sve četiri strane sveta, to je upravo ovaj prostor, to su Kosovo i Metohija. Ali ne po filozofiji ovoga sveta, gde se krst posmatra kao poraz, a vaskrsenje kao nekakva iluzija, nego upravo u duhu Jevanđelja, da baš onda kada kao ljudi gubimo svoje snage, a otvoreni smo prema Gospodu, pojavljuje se sila i snaga Božija“, poručio je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je istakao da se raduje što je večeras na Kosovu i Metohiji, te da je siguran da će Bog dati da dolazak bude što češći, „baš da bismo se tešili verom vašom i našom uz blagoslov Božiji“.

„Zvuči paradoksalno, ali reći ću da baš na ovom mestu, na Kosovu i Metohiji, ako sam ikada razumeo šta znači sloboda, to je ovaj prostor, prostor na kojem sam doživeo tu tajnu slobode, ali tajnu slobode u Hristu, kao unutrašnjeg našeg odnosa prema Bogu i prema svetu, gde zapravo bez Hrista ništa ne vredi, a ako smo u njemu i sa njim, i kada smo najmanji i te kako postajemo snažni i slobodni od smrti, od prolaznosti, slobodni za život večni“, rekao je patrijarh.

Vladika Teodosije je istakao da je dolazak patrijarha svima, „sveštenstvu, monaštvu, vernom narodu ohrabrenje da istrajemo na svom krsnom putu, Hristovom putu, i da opstanemo na ovim prostorima“.

Patrijarh Porfirije služiće sutra, na Vidovdan, svetu arhujerejsku liturgiju u manastiru Gračanica, a potom i pomen stradalim junacima na Gazimestanu.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: