fbpx

Petković u Zvečanu uručio ključeve stanova za 14 najistaknutijih nastavnika i saradnika na PU

фото: Kанцеларија за Kосово и Метохију

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković uručio je danas u Zvečanu ključeve 14 novih stanova namenjenih najistaknutijim nastavnicima i saradnicima, mladim kadrovima koji su zaposleni na Univerzitetu u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Stanovi su, kako se navodi u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju, izgrađeni zajedničkim radom Kancelarije i Univerziteta.

Petković, koji boravi u dvodnevnoj poseti KiM povodom Vidovdana, istakao je da država i na ovaj način, stambenim zbrinjavanjem, stvara uslove za ostanak i opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

“Danas u Zvečanu, uoči Vidovdana, podelili smo 14 stanova naučnim radnicima Prištinskog univerziteta koji je izmešten u Kosovskoj Mitrovici. Time jasno pokazujemo da vodimo računa, ne samo o socijalno ugroženima i povratnicima, već i o našoj akademskoj zajednici. Trudićemo se da i u narednom periodu pomažemo i naš Univerzitet i naše naučne radnike, jer bez jake akademske zajednice nema boljitka nijednog društva. Nastavićemo da ulažemo u naše ljude, zato što nam je ovde budućnost i zato što želimo da ovde ostanemo i opstanemo”, izjavio je Petković.

foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Petković je, dodaje se u saopštenju, podsetio da se sredstvima Vlade Republike Srbije i zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju ove godine gradi čak 17 novih zgrada namenjenih mladim bračnim parovima, socijalno ugroženima i interno raseljenim licima

Profesorka Biljana Jarendić, jedna od dobitnica stana, majka petoro dece. rekla je da je za nju u njenu decu ovo izuzetno značajan dan.

“Meni, kao i svim mojim kolegama koji smo danas dobili ključeve od stana, ostaje velika odgovornost da obrazujemo omladinu, da im predajemo znanje, ali i ljubav, jer su znanje i ljubav stvari koje će nas održati na ovom prostoru”, rekla je Jarendićeva.

Rektor Univerziteta Zdravko Vitošević kaže da je važno da našem školovanom kadru obezbedimo uslove za ostanak na KiM, “jer bez ljudi Univerzitet ne može da funkcioniše”.

Sa Petkovićem, nove stanare zgrade u Zvečanu obišao je i predsednik ove opštine Ivan Todosijević, gradonačelnik Vučina Janković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednik Igor Simić, načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Slavko Simić, gradonačelnik Kosovske Mitrovice Milan Radojević, predsednik opštine Leposavić Zoran Todić i opštine Zubin Potok Srđan Vulović.

Prvi dan posete Kosovu i Metohiji Petković će završiti u Gračanici, gde će prisustvovati Vidovdanskom pesničkom bdenju. Petković će sutra, na Vidovdan, prisustvovati Svetoj arhijerejskoj liturgiji, koju će u manastiru Gračanica služiti Patrijarh srpski, gospodin Porfirije, zaključuje se u saopštenju.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: