fbpx

Rakić: Peticija o proterivanju srpkinje pokazatelj zašto je Đakovica zabranjeni grad za Srbe

Горан Ракић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, ocenio je peticiju 11 nevladinih organizacija iz Đakovice, za ponovnim proterivanjem Dragice Gašić koja se u ovaj grad vratila pre 20 dana, a koja će po pisanju medija u ponedeljak biti predata Vladi Kosova, kao direktan udar na proces povratka i istakao da je sada “kristalno jasno zašto je Đakovica i dalje zabranjeni grad za povratak većeg broja raseljenih”.

”Ovo nije način rešavanja problema iz prošlosti. Dragica Gašić, se vratila u želji da nastavi život u gradu u kome je živela pre raseljenja 1999. godine i to joj se pravo ni na koji način ne sme uskratiti. Ovakve poruke, nama koji iskreno radimo na procesu povratka i želimo da negativan trend promenimo, ne samo da otežavaju posao koji radimo, već šalju jasnu poruku i svima onima koji o povratku razmišljaju da nisu dobrodošli i da i ako se na taj korak odluče, imaće probleme”, kazao je Rakić.

Pozvao je predstavnike međunarodnih organizacija i institucija da pomognu u rešavanju ovakvih problema, jer je kako je rekao, nedopustivo da se nekom zabranjuje osnovno pravo, “a to je pravo na život u mestu gde je nekada živeo”.

”Ministarstvo za zajednice i povratak i ja lično ću se uvek zalagati da svima koji iskreno žele da se vrate, to i omogućimo. Ovakve poruke ćemo shvatati kao još jedan u nizu kamena spoticanja u poslu koji radimo ali i sada poručujem da nas to neće zaustaviti u nameri da povratnika bude više”, zaključio je Rakić.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: