fbpx

Vidovdan na KiM: Svetinje svedoče da je ovo naš dom

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Jedan od najvećih praznika, Vidovdan, obeležen je danas na Kosovu i Metohiji. Obeležavanju je prisustvovao veliki broj građana, kako sa Kosova i Metohije, tako i iz centralne Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Makedonije. Svetu arhijerejsku liturgiju ispred manastira Gračanica služio je patrijarh Porfirije sa episkopima, sveštenstvom i monaštvom. Junacima stradalim u Kosovskoj bici služen je pomen i na Gazimestanu.

Svaki put kada dođe na Kosovo i Metohiju, patrijarh srpski Porfirije, kazao je da se vraća domu svom.

“Svaki trenutak kada sam odsustvovao odavde, stranstvovao sam u nepoznatoj zemlji, bavio se temama i stvarima koje me odvode od sebe, odvode od Boga, razdvajaju od braće. Svaki put, siguran sam, kada dođemo u ovu svetu zemlju, dubinski znamo da smo se vratili u dom Očev. O tome svedoči ova sveta Gračanica, svedoče Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška… toliko svetinja svedoče o tome da je ovo naš dom. Kosovo i Metohija, zemlja u kojoj smo se rodili, rodili za Hrista i naravno stekli mnogo toga što drugi, ili ne mogu, ili ne žele da razumeju”, istakao je patrijarh u besedi.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Kazao je da su “naša imena i prezimena Gračanica, Dečani, Pećka Patrijaršija, Sveta Trojica, Devič, Bogorodica Ljeviška, Kosovo i Metohija”.

“Naše ime i naše prezime jeste pravoslavna crkva, jesu to biseri i dragulji kulturne svetske baštine, ali pre toga, to jeste baština naših otaca, naša baština, baština Srba pravoslavnih i to ne treba nikome da smeta, svako ima svoju baštinu, svako ima svoju kulturu, svako se na neki način Bogu moli”.

Poruke mira i zajedništva tokom parastosa na Gazimestanu uputio je i izabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

This slideshow requires JavaScript.

„Svako od nas ovde danas sabranih, u zajednici duha svetoga, i u zajednici sećanja, mi iznova obnavljamo Kosovski zavet i iznova se zavetujemo carstvu nebeskome kao i Sveti knez Lazar. Car polete carstvu nebeskome, zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvek i doveka, a to je ono carstvo koje nas oplemenjuje i koje nam daje snage da idemo, da nosimo svoj krst, i da živimo kao hrišćani, da živimo i da šririmo ljubav i zajedništvo, prvo u našoj kući, da se ne delimo, da se mirimo, jer nas žrtva Svetoga kosovskoga kneza Lazara i svih onih koji su za njime išli i stradali od Kosova, a do današnjega dana, obavezuje da se mirimo, da prevazilazimo svoje nesporazume, da se objedinimo, da nađemo snage da idemo dalje, a videli smo da je naša snaga u jedinstvu, a ne u svađama, i ne u razdoru“, poručio je Joanikije.

Građani su iz različitih krajeva Srbije, ali i regiona, došli da ovaj veliki praznik provedu na Kosovu i Metohiji i na taj način daju podršku srpskom narodu.

„Vidovdan predstavlja našu svetinju, i sada, i od davnina. Osećaj je, i radostan, i tužan“, rekao je Dragiša Janković iz Kragujevca.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Došao sam iz Užica da obiđem svoju familiju na Kosovu i Metohiji. Ovo je samo pokazatelj da je ovo najveća svetinja koju imamo i koju moramo sačuvati. Ako ovo izgubimo, izgubili smo sve, i dušu, i srce, i sve. A moramo sačuvati“, rekao nam je mladić iz Užica.

„Uvek se Kosovu vraćam sa puno ljubavi i osećanja. Kao što je rekao naš patrijarh i mitropolit, svi smo mi odavde, to je naša duhovna kolevka, trenutno okupirana, ali se nadam da ćemo jednog dana, ako ne mi, onda naša deca, dočekati da bude oslobođena“, rekao je državljanin Crne Gore.


Ni ovaj Vidovdan nije mogao da prođe bez incidenata. Mladić iz Podgorice Risto Jovanović uhapšen je zbog toga što je prigovorio kosovskoj policiji zato što pretresa monahinju. Takođe, specijalne jedinice kosovske policije oduzimale su obeležja Republike Srbije na ulazu u Gazimestan.

This slideshow requires JavaScript.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: