Rakić sa ambasadorkom Švedske o zahtevu za proterivanje Dragice Gašić

фото: Министарство за заједнице и повратак

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, sastao se danas sa ambasadorkom Švedske na Kosovu Karin Hernmark, i s njom razgovarao o bezbednosnoj situaciji u povratničkim sredinama i političkoj situaciji na Kosovu. Rakić je izneo posebnu zabrinutost povodom poslednjih dešavanja u Đakovici i zahteva za ponovnim proterivanjem jedine povratnice u ovom gradu, Dragice Gašić.

Ministar Rakić je istakao da su poslednja dešavanja u Đakovici loša poruka svim raseljenima i kazao da predstavnici međunarodnih institucija i organizacija na Kosovu “moraju hitno da se uključe u rešavanje ovog problema”. Zamolio je, navodi se, da u okviru svojih mogućnosti pomogne u prevazilaženju veoma teške situacije.

Tokom sastanka je takođe rečeno da “Švedska treba da posluži kao primer kada je u pitanju zaštita ljudskih prava i da se institucije na Kosovu moraju više i iskrenije zalagati za unapređenje procesa povratka”.

Ministar Rakić je ambasadorki Hernmark zahvalio na konstruktivnom razgovoru i izrazio uverenje da će saradnja Ministarstva za zajednice i povratak i Ambasade Švedske na Kosovu i u budućnosti biti na zavidnom nivou.

Milena Maksimović