fbpx

Vučić: Srbija nikada neće priznati nezavisnost KiM i Kosovo nikada neće postati član UN

фото: ГрачаницаОнлајн

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, niti će Kosovo dobiti stolicu u UN. Vučić je u intervju Euronews istakao da je potrebno građanima na Kosovu obezbediti sigurnost i veće plate i penzije.

Srpski predsednik se dotakao susreta sa Aljbinom Kurtijem u Briselu, kojeg je, kako je rekao, video drugi put u životu i koga je iznenadio odgovorom koji je dobio, a to je, da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

„Mislio je da može da provocira i da ima pravo da optužuje Srbiju za sve što mu padne napamet. Poslednji put kada smo se videli, kada smo ušli u prostoriju počeo je tako što je rekao da smo tu samo zbog jednog pitanja i pitao hoćeš li ti Vučiću da priznaš Kosovo ili ne. Ja ćutim, on opet pita i tako deset puta i onda sam mu rekao, nikada“, kazao je Vučić.

Vučić je dodao da dobijanje stolice u Ujedinjenim nacijama za Kosovo ne zavisi samo od Srbije i da neki drugi mogu da odluče i drugačije za 10, 20 ili 30 godina, ali da što se tiče Srbije, Kosovo nikada neće dobiti članstvo u UN.

On je naglasio i da Srbija ne bi smenila Veljka Odalovića na čelu komisije za nestala lica, čak ni kada bi Sjedinjene Američke Države to zatražile, a ne Priština, jer kako kaže, „niko nema pravo da uslovljava suverenu državu na taj način“.

Predsednik Srbije ističe da je za rešenje pitanja Kosova i Metohije potreban racionalan, pragmatičan pristup, kao i spremnost za razgovor, kako bi se pronašlo kompromisno rešenje.

„Potreban je pragmatičan pristup, otvorena vrata za razgovor za pronalaženje rešenja, potrebno je stvaranje poverenja, za šta je potrebno vreme, kao i odlučnost međunarodne zajednice da podrži Beograd i Prištinu na raziličte načine da dođu do rešenja“, rekao je Vučić.

Odgovorivši na pitanje šta je kosovski mit, Vučić je rekao „ako ne vidimo da se stvarnost svakodnevno menja i da mi nismo u idealnoj poziciji, kao što neretko želimo sebi da predstavimo, ali da, sa druge strane postoji drugi deo kosovskog epa, bez koga se ne može, a to je vrednost svega što su naši preci uradili“, kaže Vučić i dodaje „mit je da je sve lako i jednostavno i da treba samo svetu da kažemo, sklonite se odavde, to je samo naše i ne treba da razgovaramo ni o čemu. A, to nije lako spojiti sa realnošću. Ali je mit i da srpski narod ne polaže nikakvo pravo na KiM. A, negde između treba pronaći racionalno i kompromisno rešenje“, istakao je Vučić.

Vučić je poručio da je Srbija spremna za kompromis, da razgovara o kompromisu, a narod je taj koji će da odluči.

Komentarišući posetu patrijarha Porfirija, Vučić je rekao da ga je beseda patrijarha Porfirija podsetila na blaženopočivšenog patrijarha Irineja.

„Govorio je o duhovnim vrednostima, kosovskom zavetu koji se tiče našeg stanja duha i šta bi trebalo da radimo u budućnosti. Ne ulazeći u to šta je želeo, a znam da se zalaže za očuvanje KiM unutar Srbije, on je mislio na to da li ćemo moći da obezbedimo našoj deci na KiM bezbednost i sigurnost, svim ljudima bolje plate i penzije“, objasnio je Vučić.

Srpski predsednik ističe da bez kompromisnog rešavanja kosovsko-metohijskog čvora neko taj konflikt nekada može da odmrzne.

„Odmrzavanje, iako se mnogima čini privlačnim zamrznuti konflikt, vodi u katastrofu nemire, sukobe, što nikome nije potrebno, posebno Srbiji, koja najbrže ide napred“, naglasio je Vučić.

Vučić je tokom intervjua na Euronews najavio da će se inicijativi „mini Šengen“, u kojoj je Srbija sa Severnom Makedonijom i Albanijom, promeniti ime na samitu u Skoplju koji će biti održan 28. i 29. jula.

Ana Marković
%d bloggers like this: