fbpx

Risti Jovanoviću iz Podgorice određen jednomesečni pritvor

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni pritvor Risti Jovanoviću iz Podgorice koji je uhapšen na Vidovdan na Gazimestanu. Sudska odluka nije u skladu sa zakonom, potvrdila je za naš portal Jovanovićeva advokatica Jovana Filipović.

Danas je održano saslušanje Rista Jovanovića i on se tereti za „izazivanje nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti“. Jovanović se izjasnio da nije kriv, a tužilac je zatražio sudski pritvor zbog opasnosti od bekstva.

Advokatica Jovana Filipović je istakla da je sudija odlučila da odredi jednomesečni pritvor.

“Odluka suda nije zasnovana na zakonu. Mom klijentu je određena mera pritvora od mesec dana i on će biti smešten u pritvor, u Severnoj Mitrovici. Ali, za određivanje mere pritvora nije ispunjen nijedan zakonski uslov, a koji Zakon o krivičnom postupku predviđa i koji je sud dužan da primenjuje“, istakla je Filipović.

Filipović je dodala i da je sudija bila pristrasna pri donošenju odluke.

„Jovanović je optužen zbog toga što je pevao pesmu Vidovdan koja nema nikakve veze sa dešavanjima nakon 1999. godine, već sa Kosovskim bojem koji se dogodio 1389. godine. Veličao je srpske junake u toj pesmi i podizao tri prsta koja predstavljaju Oca, Sina i Svetoga Duha“, dodala je ona, istakavši da će uložiti žalbu Apelacionom sudu.

Jovanović je negirao krivicu.

Ana Marković
%d bloggers like this: