fbpx

Jens Stoltenberg: Moja poruka je da NATO ovde ostane

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Moja poruka sagovornicima je bila da je NATO ovde da ostane, jer se naša misija zasniva na odgovornosia, a KFOR je na Kosovu da pomogne u stvaranju sigurnog i mirnog okruženja za sve zajednice. Takođe, snažno podržavamo napore na pronalaženju političkog rešenja. Ovde smo dugi niz godina i osećamo odgovornost da doprinesemo miru i stabilnosti na Kosovu, što je važno za ceo region“, rekao je, između ostalog, Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za medije na prištinskom aerodromu i dodao da očekuje da kosovske vlasti ispune sve delove Briselskog sporazuma iz 2013. godine.

“Očekujem da kosovske vlasti primene sporazum koji je postignut 2013. Godine, a da kosovske bezbednosne snage ne budu razmeštene na severu bez prethodne saglasnosti KFOR-a i NATO-a, još uvek važi. Mislim da je ovo najbolji način da se nastavi sa pronalaženjem prave ravnoteže i da se izbegnu situacije koje bi mogle potkopati i oslabiti napore za pronalaženje rešenja i da se izbegne bilo šta što bi moglo podrivati dijalog Prištine i Beograda“.

Stoltenberg je naglasio da je KFOR na Kosovu kako bi osigurao mir i bezbednost za sve i da će NATO blisko sarađivati sa Kosovskim bezbednosnim snagama.

„Važno je da radimo zajedno, a KFOR je na Kosovu kako bi stvorio bezbedno okruženje za sve zajednice. Ovde smo dugi niz godina i osećamo odgovornost da doprinesemo stabilnosti na Kosovu koja je važna za ceo region. Razgovarali smo o prelasku Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku i NATO će nastaviti da sarađuje sa Kosovskim snagama bezbednosti“, rekao je Stoltenberg.

A.Ć.
%d bloggers like this: