Jens Stoltenberg u Prištini; Osmani: Uticaj Rusije na Balkanu je jako opasan

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg boravi u zvaničnoj poseti Prištini, tokom koje se sastao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem i ministrom za povratak i zajednice Goranom Rakićem. Vjosa Osmani istakla je da Kosovo posvećeno radi kako bi se priključilo Sevrnoatlanskom savezu i zatražila Stoltenbergovu podršku, kako bi i članice NATO-a koje ne priznaju nezavisnost Kosova pomogle da se Kosovo što pre priključi NATO-u.

Nakon sastanka sa Stoltenbergom, kosovska predsednica Vjosa Osmani oglasila se saopštenjem za medije. Ona je rekla da KFOR doprinosi mirnoj i sigurnoj sredini na Kosovu i zahvalila se na podršci NATO-a u sprovođenju obuke kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa standardima ove alijanse, navodi se u saopštenju iz predsedništva Kosova.

Osmanijeva je naglasila da su budućnost Kosova Evropska unija, NATO i Ujedinjene nacije.

„Posvećeno radimo na tome da se učlanimo u NATO. Potrebna nam je podrška ove organizacije čak i sa članicama NATO-a koje ne priznaju Kosovo“, istakla je Osmani.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

Kosovska predsednica takođe je upozorila na uticaj Rusije na Balkanu, smatrajući ga “jako opasnim”, te da u kontekstu regionalne bezbednosti smatra članstvo Kosova u NATO veoma važnim.

U razgovoru sa Stoltenbergom Osmanijeva je spomenula i podršku KFOR-a koja je pružena u borbi sa pandemijom korona virusa, zaključeno je u saopštenju iz predsedništva Kosova.

Nakon sastanka sa prištinskim zvaničnicima nije bilo izjava za medije, a kako smo saznali, Stoltenberg će pri kraju posete održati konferenciju za medije, sa nekoliko medijskih kuća koje je KFOR pozvao na konferenciju.

Jens Stoltenber tokom boravka u Prištini obići će sedište KFOR-a i održaće sastanak sa komadantom KFOR-a Frankom Federičijem i direktorom NATO savetodavnog tima za vezu Frankom Bestom.