fbpx

Jevtić: Učestali napadi na Srbe i SPC su odraz politike nove vlasti u Prištini

Далибор Јевтић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Od početka godine, na Kosovu i Metohiji je bilo preko 70 napada na Srbe, njihovu imovinu i imovinu Srpske pravoslavne crkve. Prebijanje trinaestogodišnjeg Nikole Perića iz Gojbulje kod Vučitrna, i to na dan kada je u Prištini boravio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je obećao bezbednost za sve, opominje i podseća na najstrašnije trenutke za Srbe na Kosovu i Metohiji u poslednje dve decenije.

Skidanje i paljenje zastave Srpske pravoslavne crkve i lomljenje jarbola na ulaznoj kapiji dvorišta manastira Gračanica, ispisivanje grafita „Albanija UČK“ na bilbordu na lokalnom putu između Lapljeg Sela i Gračanice, provociranje mladića iz Lipljana dok postavljaju koš na igralištu, zabrana jednoj Srpkinji da živi u Đakovici, sve su to događaji koji su se dogodili za samo nekoliko dana.

„U dugoročnom smislu mi se sada vraćamo koracima unazad kada je o odnosima Srba i Albanaca na ovim prostorima reč, i to treba da bude jasna opomena za sve. Kada se napada sve što je srpsko, kada se na sve što je srpsko reaguje na način na koji se reaguje ovih poslednjih meseci na Kosovu, onda to stvara dodatnu nesigurnost, nestabilnost, osećaj nebezbednosti, koji opet ponavljam, će uticati na čitavo kosovsko društvo“, rekao je za naš portal potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

Osude napada od strane albanskih političara nema, policija reaguje blago ili nikako, ali i svetski mirotvorci koji promovišu demokratiju i bezbednost za sve, uglavnom pišu samo saopštenja.

„Pa ti napadi su odraz, slobodno mogu da kažem, politike ove nove vlade i vlasti u Prištini i svakako da tu treba pridodati činjenicu, da nema adekvatne reakcije međunarodne zajednice. I naravno da većinski narod, onaj ekstremniji deo, to na Kosovu prati i kada vidi da niko na konkretan način niti osuđuje, niti reaguje na sve te napade, onda se oni ohrabruju da sa istim, sličnim i još gorim napadima nastave i to svakako nije dobro“, smatra Jevtić.

Koliko je situacija dobra ili loša, pokušali smo da saznamo i od komandira stanice policije u Gračanici Bratislava Trajkovića, ali nam se on nažalost nije javljao na telefonski poziv, niti je odgovarao na poruke.

Ana Marković
%d bloggers like this: