Kurti: Razočaran u EU; Brnabić: Dijalog nema alternativu

Аљбин Курти, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da je razočaran Evropskom unijom i činjenicom da Kosovo još uvek nema liberalizaciju viznog režima i dodao da je EU spora, ali i da je jedina nada i alternativa koju Kosovo ima. Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je teško u ovom trenutku govoriti šta bi značio kompromis sa Prištinom, ali smatra da dijalog nema alternativu. Brnabić i Kurti su danas učestovali na Prespanskom forumu za dijalog u Ohridu.

Kurti ističe da zemlje zapadnog Balkana moraju raditi na tome da postanu članice EU, a to se, prema njegovim rečima, može postići jedino ako balkanske zemlje prihvate istinu i realnost.

„Nezadovoljstvo Evropskom unijom nemaju pravo da pokazuju zemlje koje ne vole NATO i koje favorizuju Rusiju“, dodao je Kurti.

Kosovski premijer je naglasio i da je vreme da sa američkim predsednikom napravi konkretne pomake, tako da se ni Kina, ni Rusija, kako kaže, ne mešaju u konačni sporazum.

Sa druge strane, premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da prostora za komrpomis mora biti, zato što je potrebno da se okrenemo budućnosti, a da li će ga biti, zavisi i od Beograda i od Prištine.

Na pitanje da li je pomoćnik državnog sekretara SAD za pitanja Evrope i Evroazije Filip Riker pomenuo međusobno priznanje, Brnabić kaže da nije, te da veruje da zna kakav bi njen odgovor na to bio.

„Pričali smo o dijalogu Beograda i Prištine, Briselskom sporazumu. Nije bilo pomena međusobnog priznanja, ja taj dijalog ne vidim kao dijalog na kome se priča o međusobnom priznanju“, kaže Brnabić.

Premijerka Srbije dodaje da je skrenula pažnju na sve veći broj napada na Srbe, njihovu imovinu i imovinu Srpske pravoslavne crkve.

„Strašno je videti da recimo imate ženu koja je posle 22 godine odlučila da se vrati u Đakovicu i doživela samo napade. Imate i peticiju sa zahtevom da se ta žena ponovo izbaci iz Đakovice. To su zabrinjavajući trendovi“, ocenila je Brnabić.

Komentarišući Vašintonski sporazum Brnabić kaže da je Srbija ozbiljna država koja poštuje sporazume za razliku od predstavnika Prištine koji ne poštuju Briselski sporazum.

Pored srpske premijerke Ane Brnabić i prištinskog premijera Aljbina Kurtija na Prespanskom forumu u Ohridu je učestvovao i albanski premijer Edi Rama.

Ana Marković