fbpx

SKC: „Pojanje uz rojanje pčela“

фото: Српски културни центар у Приштини

Srpski kulturni centar u Prištini, posle duže pauze zbog epidemiološke situacije sa korona virusom, predstavio je „Pojanje uz rojanje pčela“. Ovo je prvi od šest elemenata nematerijalne kulture u okviru projekta „Nematerijalno je bogatstvo“ koje će SKC ove godine predstaviti. Istraživanje su radile profosorke muzičke umetnosti Mira Zakić i Sanja Ranković, a projekat je podržalo Ministarstvo kulture Srbije.

Tijana Arsić iz Srpskog kulturnog centra kaže da je ovo prvi od šest elemenata, koliko će ih SKC predstaviti u okviru projekta „Nematerijalno je bogastvo“, a koji se nastavlja ove godine uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

„Kao što znate, mi smo ovo započeli prošle godine ovaj projekat i ove godine će biti predstavljeno šest elemenata. Prvi je „Pojanje uz rojanje pčela“, koji je karakterističan isključivo za centralno Kosovo. Kada je ovaj element u pitanju, važno je da napomenem da je u Nacionalni registar upisan na incijativu Nacionalnog ansambla Venac, a istraživanje su radile profesorke fakulteta Muzičke umetnosti iz Beograda Mira Zakić i Sanja Ranković“, rekla je Arsić.

foto: Srpski kulturni centar u Prištini

Pored profesorki Zakić i Ranković, koje su bile sprečene da prisustvuju današnjoj prezentaciji, ali su se obratile publici putem video poruke, doprinos njihovom istraživanju dao je i student istorije i istraživač tradicije Miloš Spasić, koji je bio i današnji predavač. Spasić je govorio o običajima pevanja obrednih pesama u vreme kada se roje ili mame pčele.

Običaj pevanja uz rojenje pčela se nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Ana Marković
%d bloggers like this: