U Gračanici protesna šetnja u znak podrške Ristu Jovanoviću iz Podgorice

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Oko pedesetak meštana Centralnog Kosova okupilo se danas u protesnoj šetnji protiv odluke Osnovnog suda u Prištini, kojom je Ristu Jovanoviću iz Podgorice određen jednomesečni pritvor. Okupljeni su zatražili hitno oslobađanje Rista Jovanovića, koji je uhapšen na Vidovdan na Gazimestanu zbog prigovoranja kosovskoj policiji dok su pretresali monahinju.

Okupljeni su nosili transparente „Nije kriv“, „Pravda za Rista“ i „S verom u Boga do slobode“. Na današnjem skupu najviše je bilo mladih, a neki su čak došli i iz centralnog dela Srbije.

“Okupili smo se kako bi podržali našeg brata iz Crne Gore, Rista i da što pre izađe iz pritvora”, kaže Aleksandra Stanisavljević iz Kruševca, što je rekla i Isidora Trajković iz Kuzmina.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

“Želimo da damo podšku našem bratu iz Crne Gore, a ako ovo ne usp,e idemo dalje sa istim protestima”, poručuje Bojan Simonović iz Batusa.

Meštani su prošetali od Doma kulture u Gračanici do spomenika Miloša Obilića, uz pesme sa Kosova i Metohije.

“Mi smo se danas ovde okupili prvenstveno da podržimo Rista Jovanovića. Osuđujem svaki, sličan teroristički napad, da li je to rušenje i paljenje zastave, skrnavljenje, paljenje žita, sve je to za osudu. Mi Crnogorci i Srbi ovde na Kosovu i Metohiji, nema razlike između nas, mi smo tu da podržimo jedni druge”, poručio je predsednik Crnogorske liberalne stranke Radoman Doderović.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

“Okupili smo se spontano kako bi pružili podršku Risti. Naš sledeći korak je da i dalje mirno izražavamo protest, dok se on ne oslobodi”, istakao je predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova Boban Filipović, naglašavajući da su predstavnici crnogorske zajednice na Kosovu garancija za njega, kako bi se branio sa slobode.

Advokatica pritvorenog Jovanovića, Jovana Filipović, navela je da veruje da će Apelacioni sud usvojiti žalbu koja je podnesena i razmotriti sve spise i predmete. Filipović dodaje da ne postoje dokazi da je Jovanović počinio delo koje mu se stavlja na teret, te da očekuje će ga Apelacioni sud pustiti da se brani sa slobode.

foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

“Očekujemo da će se usvojiti neka druga mera koja je predložena u žalbi, mera jemstva u iznosu od 15 000 evra ili mera kućnog pritvora, kao neka blaža mera, koja bi bila povoljnija po Rista i njegovu porodicu. Smatramo da delo apsolutno ne postoji, ne postoji nikakva osnovana sumnja da je on počinio ono što mu se stavlja na teret”, rekla je Filipović.

Protest je prošao mirno i bez incidenata, a okupljeni su najavili da će nastaviti sa protesnim šetnjama i performansima, sve dok se njihov zahtev ne ispuni i Risto Jovanović ne oslobodi.

Ana Marković