fbpx

Čestitke iz Prištine povodom Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država

Илустрација фото: pixabay/Free-Photos

Kosovski političari uputili su čestitke povodom Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država.

Širom Sjedinjenih Američkih Država obeležava se državni praznik Dan nezavisnosti – u znak sećanja na 4. jul 1776. kada je doneta Deklaracija o nezavisnosti kojom je proglašena samostalnost od Velike Britanije.

Kosovski premijer Aljbin Kurti čestitao je Sjedinjenim Američkim Državama povodom 245. godišnjice proglašenja nezavisnosti. Kurti je rekao da Sjedinjene Države ostaju nezamenljiv partner i saveznik Kosovu.

„Na ovaj dan nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država, država Kosovo se pridružuje slavlju naroda i institucija Sjedinjenih Država, koje su partner i nezamenljiv saveznik u našim dostignućima“, napisao je Kurti na Fejsbuku.

U čast Dana nezavisnosti SAD-a u kasarni Kosovskih snaga bezbednosti u Prištini podignuta je američka zastava.

Kosovski minister odbrane Armend Mehaj rekao je da je odlučio da podigne američku zastavu u svim kasarnama BSK u znak sećanja na sve muškarce i žene američke nacije, koji su velikom žrtvom i svojom istorijskom odlukom promenili svoju sudbinu.

„Američke vrednosti su, naravno, deo našeg državnog i građanskog identiteta, jer naša prošlost, sadašnjost i budućnost čvrsto stoje na temeljima slobode, jednakosti i pravde 4. jula“, napisao je Mehaj na Fejsbuku.

Čestitke povodom Dana nezvisnosti SAD-a uputio je i bivši kosovovski premijer i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

“4. jul otkriva poruku visokih ideala i univerzalnih vrednosti demokratije. 4 jul je poruka slobode naroda. Kosovo će uvek biti pored Amerike, što je primer koji sa ponosom sledimo. 4. jul naš praznik”, poručio je Haradinaj.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: