fbpx

Ambasador Španije u Srbiji: Stav Španije o statusu Kosova je jasan

фото: pixabay/Efraimstochter

Ambasador Španije u Srbiji izjavio za beogradske medije da njegova zemlja ne priznaje nezavisno Kosovo, kao i da se to neće promeniti. Iako Španija otvori Kancelariju za vezu u Prištini, stav ove države po pitanju nezavisnosti Kosova se neće promeniti, poručio je španski ambasador u Beogradu Raul Bartolome Molina.

Molina dodaje da se Španija uvek zalagala za poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kao i da je pozivala da se ispune obaveze iz Briselskog sporazuma, koji, kako smatra, treba da bude osnova za sadašnje pregovore Beograda i Prištine.

„Jednostrana nezavisnost koju je Kosovo proglasilo 2008. predstavljala kršenje jednog od osnovnih načela međunarodnog prava, načela teritorijalnog integriteta. U tom smislu, budući da stav Španije počiva na objektivnim i pravnim razlozima, te da je široko podržan u zemlji, veoma je čvrst. Bilo kakve glasine u suprotnom smislu nisu ništa drugo nego čista spekulacija“, istakao je ambasador Molina.

Kako Molina dodaje, što se tiče otvaranja Kancelarije u Prištini, treba imati u vidu da zemlje članice Evropske unije koje ne priznaju Kosovo već imaju Kancelarije na Kosovu, a da to nije pretpostavilo nikakvu promenu njihove pozicije.

„U svakom slučaju, bilo kakva odluka Španije u tom pogledu će svakako biti doneta u saradnji sa našim srpskim partnerima. I, ponavljam, neće značiti nikakvu promenu u našem čvrstom stavu“, zaključio je španski ambasador.

Ana Marković
%d bloggers like this: