fbpx

Nastavljeno suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića, optuženi negirali krivicu

суђење за убиство Оливера Ивановића, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

U Osnovnom sudu u Prištini danas je počelo suđenje za ubistvo lidera Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića, po trećoj, dopunjenoj optužnici kosovskog specijalnog tužilaštva. Optuženi su se izjasnili da nisu krivi. Sledeće ročište je zakazano kroz četiri datuma, 30. avgust, 1. septembar, 14. septembar i 17 septembar.

Prethodno su se optuženi Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović, Dragiša Marković, Marko Rošić, Rade Basara i Žarko Jovanović, ponovo izjasnili da nisu krivi za ubistvo Olivera Ivanovića. Međutim, Žarko Jovanović je priznao krivicu o neovlašćenom posedovanju oružja.

Optuženima se na teret stavlja da su od 2014. do 2018. bili deo kriminalne grupe na čelu sa Željkom Bojićem, Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radojčićem i da su pokušavali da pod svoju kontrolu stave Kosovsku Mitrovicu.

suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

“Optuženi nisu postupali samostalno, svako od njih je dana kada se ubistvo dogodilo izvršavao zadatke. Spasojević je uklanjao smetnje za izvršenje krivičnog dela, Rošić je usko sarađivao sa izvršiocima, čak je pratio i družio se sa Oliverom Ivanovićem pre ubistva. Jovanović i Marković zloupotrebili su svoj službeni položaj, jer su, manipulisali dokazima. Izveštavali su policijske službenike u Srbiji. Basara u svojstvu službenika policije nije ispunio svoj zadatak, već je prikrio dokaze. A Arsović je pomagala bezbednosnoj službi, time što je isključila kamere za video nadzor.”, rekao je tužilac Burim Ćerkini u uvodnoj reči.

Advokati odbrane zatražili su dokaze o navodima Tužilaštva, navodeći da ima manjkavosti u samoj optužnici, a dokazi paušalni.

“Novina je da je tužilac istakao da je u pitanju neka bezbednosna služba koja je navodno isključila kamere, a da ih je Silvana uključila, za šta naravno ponovo nije dao nijedan dokaz. Odbrana je zahtevala da se ti dokazi pribave, s obzirom na to da je teret dokazivanja krivica na strani tužilaštva, a ne na strani odbrane”, rekla je advokat Jovana Filipović.

suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića, foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

U novoj optužnici i dalje nema imena direktnih izvršilaca, niti nalogodavaca ubistva Ivanovića, kažu advokati optuženih, uz tvrdnju da dokazi ne ukazuju na krivicu njihovih branjenika. Kao vođa kriminalne grupe se u optužnici pominje Milan Radoičić, protiv koga nije podignuta optužnica i protiv koga je kosovsko pravosuđe povuklo poternicu.

“Mislim da ukoliko Tužilaštvo smatra da je grupa Milana Radoičića izvršila ubistvo Olivera Ivanovića, moraju da podignu optužnicu ili faktički da obaveste sud, zbog čega oni sumnjaju u gospodina Radoičića. Ja mislim da će ovo suđenje trajati dosta dugo i imamo nekih stotinu svedoka koji su predloženi. Mislim da je to totalno nepotrebno i ako ima skoro dve godine da je Rade Basara u pritvoru, mislim da je trebalo da mu se ukine pritvor”, kazao je novinarima branilac Radeta Basare, Tom Gaši.

Oliver Ivanović, ubijen je 16. januara 2018. ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Skoro dve godine kasnije, Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je prvu optužnicu.


Filipovićeva: Umalo nisam privedena

Advokatica Silvane Arsović, Jovana Filipović, tvrdi da je umalo bila privedena od strane policajca specijalnih jedinica Kosova, iako je uredno pokazala svoju advokatsku legitimaciju.
“Iako sam pokazala advokatsku legitimaciju, policajac ROSU je pogledao i rekao mi da uđem, a policajka me je zaustavila i policajac odvukao u drugu prostoriju gde je sve vreme vikao na mene, a ja ga bukvalno 20 puta upozorila da ne viče na mene. Hteo je da me privodi i na kraju kada sam rekla da su mediji snimili sve i da imam dokaz da sam mahala legitimacijom, tek tad su me pustili”, kazala je za Gračanica onlajn Jovana Filipović.

Ana Marković
%d bloggers like this: