fbpx

Ministar Rakić prižio podršku da se raseljeni iz Podujeva vrate na Kosovo

фото: Министарство за заједнице и повратак

Predstavnici 30 raseljenih porodica iz opštine Podujevo, sastali su se danas u Nišu sa ministrom za zajednice i povratak Goranom Rakićem, sa ciljem iznalaženja načina i pružanja podrške porodicama da se vrate na Kosovo. Ministar Goran Rakić je na sastanku rekao da proces povratka ne nailazi na iskrenu podršku institucija na Kosovu i da isključivo Ministarstvo za zajednice i povratak ulaže velike napore da vrati što više ljudi u svoje domove i na svoja imanja, kaže se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.

”Iskreno verujem da možemo da ostvarimo napredak kada je reč o vašem povratku, zbog toga sam sa vama danas ovde. Verujem da zajedno možemo da uradimo mnoge stvari. Imate moju iskrenu podršku da se vratite na svoja imanja i ja smatram da smo današnjim susretom već načinili prvi korak u tom pravcu. Morate da znate da ćemo na ovom putu naići na mnoge probleme, ali moramo biti uporni u poslu koji smo danas započeli, kako bi ostvarili cilj. Povratak vaših porodica će biti veliki uspeh”, kazao je ministar Rakić tokom današnjeg susreta.

Ministar je raseljenima preneo da će o današnjem sastanku i svemu onome što je dogovoreno, upoznati i predstavnike međunarodnih organizacija i razgovarati sa svima onima koji mogu da pomognu.

”Ideja nam je da vratimo što veći broj porodica i napravimo što veći broj kuća koje će imati kompletan sadržaj, kako bi povratak bio realan i održiv. Za tako nešto će nam trebati podrška međunarodnih organizacija i svih onih koji su spremni da podrže takvu ideju. Razgovaraću sa svima kojima bude trebalo da plan realizujemo ”, istakao je Rakić.

Raseljeni su tokom sastanka istakli da postoji iskrena želja i namera da se vrate na svoja imanja, a kao najveće probleme su izneli problem sa uzurpiranom imovinom i nemogućnost rešavanja problema sa ličnim dokumentima.

”Spremni smo da se vratimo na svoja imanja i to je naša velika želja. Neki od nas već 22 godine plaćaju kiriju za stanovanje. Hvala vam što podržavate naše iskrene namere da se posle toliko godina vratimo. U prilog tome govori i činjenica da mi koji smo danas ovde, nismo otuđili svoja imanja”, istakli su raseljeni iz Podujeva koji su prisustvovali današnjem sastanku, prenosi Informativna služma MZP.

U Podujevu je pre konflikta 1999. godine živelo 1500 Srba, a danas gotovo da ih nema, zaključuje se u saopštenju.

A.Ć.
%d bloggers like this: