fbpx

Skupština Kosova: Usvojena Rezolucija o osuđivanju genocida u Srebrenici

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su, kako su nazvali, “Rezlouciju o genocidu u Srebrnici”, kojom se osuđuje, kako piše u Rezoluciji, genocid srpskog režima u Srebrenici nad bošnjačkim narodom. Takođe, Rezolucijom je na Kosovu zabranjeno svako, kako se navodi, javno i namerno negiranje genocida, a kosovske institucije se pozivaju da 11. juli proglase Danom sećanja na genocid u Srebrenici. Predlagač rezolucije je koalicija bošnjačkih partija, VAKAT, a Srpska lista je pre izglasavanja Rezolucije napustila skupštinsko zasedanje.

Za Rezoluciju, glasali su svi prisutni poslanici u sali, ukupno 89, dok su poslanici Srpske liste napustili zasadenje kada je ova Rezolucija došla na dnevni red.

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da se „ne sme kriviti ceo srpski narod za zločine koji su počinjeni, ali da, kako kaže, treba kriviti političke predstavnike koji se nalaze na vlasti u Srbiji, a koji su, po njegovim rečima, bili deo režima Slobodana Miloševića“.

„Usvajanje Rezolucije je časan postupak u ime Kosova, Albanaca i ostalih zajednica koje žive na Kosovu. Ne smemo kriviti ceo srpski narod, ali da političke predstavnike koji se još uvek nalaze na vlasti i koji su bili deo režima Slobodana Miloševića“, kazao je Kurti.

Kurti je dodao i da Kosovo neće odustati od tužbe za navodni genocid protiv Srbije.

Ana Marković
%d bloggers like this: