fbpx

MINISTAR RAKIĆ SA MINISTARKOM SPOLJNIH POSLOVA ŠVEDSKE AN LINDE O PROBLEMIMA SRPSKE I OSTALIH NEVEĆINSKIH ZAJEDNICA NA KOSOVU

фото: Министарство за заједнице и повратак

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić, se danas u Prištini sastao sa An Linde (Ann Linde), ministarkom spoljnih poslova Švedske, zemlje koja predsedava OEBS-om, sa kojom je razgovarao na temu bezbednosti, povratka, problema upotrebe srpskog jezika u institucijama i generalno, zaštite imovine Srpske pravoslavne crkve, kao i nesprovođenju odluke Ustavnog suda kada je reč o imovini manastira Visoki Dečani, saopšteno je iz Informativne službe Ministarstva za zajednice i povratak. Ministar Rakić je na sastanku kazao da je nedopustivo to što se u 21. veku krše osnovna ljudska prava kada je u pitanju proces povratka i naveo slučaj Dragice Gašić, koja ima iskrenu nameru da nakon povratka ostane u svom gradu.

”Veliki broj problema je u svim ovim oblastima koje smo naveli. Zbog toga i zbog statusne neutralnosti koja je u mandatu OEBS-a, pozivam vas da zajedno više radimo na terenu kako bismo postigli veću efikasnost i ukazali na sve probleme koji prate ne samo srpsku, već sve manjinske zajednice. Nažalost, i nerazumevanje ostalih institucija nam otežava posao koji radimo”, rekao je ministar.

Rakić je naveo da je poštovanje kulturne baštine nekog naroda ključno za poštovanje osnovnih ljudskih prava.

”Ako imate primer da se nakon pet godina odluka Ustavnog suda, kada je reč o imovini manastira Visoki Dečani, još uvek ne sprovodi, jasno vam je da po pitanju vladavine prava nešto ne funkcioniše”, rekao je Rakić.

Na sastanku na kome je prisustvovao i ambasador OEBS misije na Kosovu Majkl Devenport, ministar Rakić je predao spisak svih incidenata koji su se dogodili od početka 2021. godine i zamolio je predstavnike OEBS-a da ulože svoj autoritet kakao bi se predstavila realna slika svega što se dešava.

Uz zahvalnost ministru Goranu Rakiću na današnjem susretu, ministarka An Linde je kazala da saradnja ove misije i ministarstva i dalje treba da ostane dobra. Na sastanku je navedeno da će OEBS uvek pružati podršku da se raseljena lica vrate, zaključuje se u saopštenju

A.Ć.
%d bloggers like this: