Kurti zatražio od grčkog premijera da prizna Kosovo

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se juče sa grčim šefom države Kirijakosom Micotakisom u Atini, od koga je kako se navodi u saopštenju kosovske vlade, zatražio da se Grčka pridruži zemljama koje su priznale Kosovo.

Kurti je naglasio da Kosovo želi da gradi prijateljske veze sa Grčkom.

„Grčka i Kosovo moraju da ojačaju svoje nezavisne odnose zbog duge zajedničke istorije, zajedničkog cilja, mira i bezbednosti na Balkanu, i zajedničke budućnosti“, rekao je Kurti, navodi se u saopštenju iz kabineta premijera.

Kurti se zahvalio na podršci i “konstruktivnom odnosu Grčke prema Kosovu, kao i na podršci u korist liberalizacije viznog režima za građane Kosova i zalaganjem za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama”, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je Kurti zatražio od Grčke da se “pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo”.

Kurti je informisao grčkog kolegu o dostignućima nove vlade Kosova u prvih 100 dana, “uključujući dobro upravljanje pandemijom”.

Na ovom sastanku, premijer Micotakis je ponovio posvećenost Grčke “promociji i daljem jačanju saradnje između Kosova i Grčke u okviru promocije evropske perspektive zapadnog Balkana”, dodaje se u saopštenju.

Milena Maksimović