fbpx

OEBS: Osuđujemo incidente usmerene protiv Dragice Gašić, proces povratka treba da se nastavi

Мисије ОЕБС-а на Косову

Фото ГрачаницаОнлајн: Мисије ОЕБС-а на Косову

Misija OEBS-a na Kosovu osuđuje incidente usmerene protiv Dragice Gašić. Neprihvatljivi su pokušaji zastrašivanja nekog ko želi da se vrati svojoj kući i živi u miru sa svojim susedima, poručili su iz misije OEBS-a za KoSSev. Precizirali su da je pravni okvir na Kosovu povodom povratka jasan, te su pozvali sve uključene strane da podrže vladavinu zakona.

Dragica Gašić prva je srpska povratnica u Đakovici. Nakon što je krajem juna javnost upoznata sa tim da se Gašić vratila da živi u Đakovici, jedanaest nevladinih organizacija iz ove opštine zatražilo je od lokalnih vlasti da je što pre isele i najavilo podnošenje peticije kosovskoj vladi.

Pre tri dana ujedno je Opština Đakovica i podnela tužbu, putem koje je zatražila da se Gašić „poništi ugovor o izdavanju stana sa zahtevom za privremenu meru“.

Ova povratnica je u više navrata izjavljivala da se napadi na njenu kuću dešavaju svakodnevno, a da u prodavnicu i pekaru ide samo u pratnji policije. Ujedno, juče su pojedini mediji izvestili su o tome da su prijatelju srpske povratnice izbušene gume na automobilu i skinute registarske tablice naslovljene na Novi Pazar.

Iz Misije OEBS-a na Kosovu danas kažu za KoSSev da su u kontaktu sa Gašić od njenog povratka u Đakovicu, i da pažljivo prate i nadgledaju slučaj.

„Misija OEBS-a je u kontaktu sa njom od njenog povratka, posebno da bi joj pomogli i olakšali komunikaciju sa relevantnim zainteresovanim stranama, uključujući lokalnu opštinsku kancelariju za zajednice i povratak i Kosovsku policiju, koji pružaju podršku“, naveli su.

Na pitanje da li je OEBS upoznat sa incidentima u vezi sa povratkom Gašić, iz ove misije su poručili da su svesni „specifičnih poteškoća i osetljivosti u Đakovici kao nasleđu sukoba“, ali i da veruju da proces povratka svih zajednica treba da se nastavi.

„To je osnovno ljudsko pravo. OEBS je dosledno radio na primeni ljudskih prava, uključujući pravo raseljenih lica na povratak i podržavao je pravo na pravdu za žrtve sukoba“, navodi se u odgovoru.

Ujedno su osudili incidente usmerene na račun Gašić.

„Misija OEBS-a na Kosovu osuđuje incidente usmerene protiv gospođe Gašić. Neprihvatljivi su pokušaji zastrašivanja nekog ko želi da se vrati svojoj kući i živi u miru sa svojim susedima“, poručili su.

Naveli su i da cene rad Kosovske policije na osiguravanju bezbednosti Dragice Gašić, kao i na celom Kosovu, i podstakli sve koji koji znaju identitet počinioca incidenata, da se jave policiji.

„OEBS je aktivno angažovan sa svim relevantnim akterima po ovom pitanju, uključujući opštinu, Ministarstvo za zajednice i povratak i Kosovsku agenciju za upoređivanje i verifikaciju imovine. Verujemo da je pravni okvir na Kosovu jasan povodom prava na povratak i podstičemo sve zainteresovane strane da podrže vladavinu zakona“, dodaju.

Prokomentarisali su i pisanje medija o povratku Dragice Gašić u Đakovicu.

Kažu da su uvek podržavali slobodne i nezavisne medije na Kosovu, ali i da su sa medijima radili na promociji odgovornog izveštavanja o osetljivim temama.

„Takođe podržavamo poštovanje kodeksa ponašanja koji su razvila regulatorna tela za medije koja utvrđuju standarde etičkog i profesionalnog novinarstva“, poručili su.

Iz ove misije su na kraju podcrtali da podržavaju vlasti i druge zainteresovane strane u razvoju pouzdanih politika, strategija i da u potpunosti stoje iza primene pravnih instrumenata i odredbi za rešavanje problema povratka i integracije raseljenih lica.

„Naša glavna inicijativa u ovom pogledu je Skopski proces koji je misija pokrenula 2014. godine, a podržao ga UNHCR. Skopski proces je uspešan primer aktivnosti usmerene na pitanje raseljavanja sa Kosova, usredsređen na proširenu institucionalnu saradnju između Prištine, Beograda, Podgorice i Skoplja“, poručili su.

Dodaju da kroz ove aktivnosti, njihovu primenu na lokalnom nivou i direkno posredovanje, praćanje i izveštavanje OEBS-a, podstiču sve aktere da podrže održiv povratak.

„Nastavićemo da se bavimo podrškom procesu povratka, u partnerstvu sa kosovskim institucijama, civilinim društvom i međunarodnim organizacijama“, zaključuju iz OEBS-a za KoSSev.

Izvor: KoSSev
%d bloggers like this: