fbpx

EULEX: Izjava Simonsa skup loše zamišljenih i neutemeljenih nagađanja

Izjava bivšeg glavnog sudija EULEX-a Malkolma Simonsa na današnjoj Skupštini “predstavlja skup loše zamišljenih i neutemeljenih nagađanja, neistina i ličnih mišljenja”, saopšteno je iz EULEX-a.

“Znajući da ne može biti tužen za klevetu, jer je Simonsova izjava pokrivena imunitetom parlamentarne privilegije, angažovao se u namernoj kampanji dezinformacija u vezi sa nezakonitim radnjama koje su se navodno događale za vreme njegovog boravka u EULEX-u, a koje su imale za cilj pružanje skrivenih motiva i interesa”, navode iz EULEX-a.

Simons je danas, između ostalog, izjavio da je jedan od zadataka ove misije bila eliminacija „krupnih riba“ iz političkog života

“Ovo vidimo kao još jedan pokušaj diskreditacije Misije od strane zainteresovanih za podrivanje vladavine zakona na Kosovu, kao i same EU. To je takođe odraz Simonsovog nezadovoljstva ishodom tri istrage koje su protiv njega sprovele vlasti EU u Briselu i predale vlastima Ujedinjenih Kraljevina (UK) upućujući na dalju akciju. Čini se da je Simons nezadovoljan i odbacivanjem građanskog zahteva od strane suda u Velikoj Britaniji protiv Misije i drugih institucija EU 2020. godine. Ukratko, nezadovoljan je svim pravnim postupcima koji se vode protiv njega”, dodaju iz EULEX-a.

Takođe, Simons je izjavio da je Specijalni sud stvoren je samo kako bi osudio bivše komandante OVK, ali i da je EULEX navodno dostavio mnogobrojna dokumenta srpskom tužilaštvu o zločinima na Kosovu, njihovim izvršiocima, ali i izjave svedoka albanske nacionalnosti.

„EULEX nikada nije predao nijedan predmet ratnih zločina srpskim organima tužilaštva, niti se odrekao ovlašćenja nad istražnim spisima i predmetima. Pozivamo Simonsa da navede predmete za koje tvrdi da ih je Misija predala srpskim vlastima“, naveli su iz EULEX-a.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: