Popović od komandanta KFOR-a zatražio zaštitu za srpsko stanovništvo

фото: Општина Грачаница

Nakon učestalih incidenata na teritoriji opštine Gračanica koji su rezultirali uništavanjem javne imovine predsednik opštine Gračanica Srđan Popović danas se sastao sa komandatom KFOR-a na Kosovu Frankom Federičijem, regionalnim komandantom KFOR-a Kolonel Brej Hopkinsom, kao i predstavnicima KFOR-a za vezu kojima je preneo svoju zabrinutost i strah da se “zbog neblagovremene reakcije Policije pritisci i provokacije na srpsko stanovništvo mogu nastaviti”.

Popović od KFOR-a zatražio veće anagažovanje u zaštiti srpskog stanovništva i javne imovine na teritoriji opštine Grčanica.

„KFOR mora da pojača svoje prisustvo na teritoriji opštine Gračanica, moraju da se pojačaju patrole. Oni razumeju situaciju i znaju da postoji tenzija u našoj opštini. Nama je najvažnije da su razumeli naše probleme i našu zabrinutost i da su do sada uvek blagovremeno reagovali te da smo uvek zajednički rešavali sve probleme. Mnogi naši sugrađani su ove incidente shvatili kao pretnju i ovo nije ni malo naivno i zato pokušavamo da delujemo preventivno kako bi se ovo zaustavilo što pre“, rekao je Popović.

Popović se nada da će nakon današnjeg sastanka KFOR biti vidljiviji na terenu jer je, kako je kazao, očigledno da Policija ne radi svoj posao dovoljno dobro.

„Oštra retorika koja dolazi niz Prištine i koja je sve prisutnija sigurno je doprinela ovakvom razvoju situacije na teritoriji opštini Gračanica. Mora se stati sa takvom retorikom. Ono što je začuđujuće jeste da iz Prištine ali i iz Međunarodne zajednice i ambasada nema osude za ovakve stvari i to je poražavajuće“, naglasio je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović nakon razgovora sa komandantom KFOR-a.

Milena Maksimović