fbpx

Otvorene nove prostorije NPP-a u Gračanici

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Danas su u Gračanci otvorene nove prostorije Narodnog pozorišta Priština, koje je uprkos tome što je 23. juna 1999. godine prognano iz grada, menjajući svoju matičnu scenu, nastavilo da postoji i živi kroz predstave koje se neprekidno izvode, pružajući na taj način publici na Kosovu i Metohiji raznolika kulturna dešavanja.

Iako su 1999. godine za ansambl Narodnog pozorišta u Prištini svetla ugašena, a zastave spuštene, ono nije prestalo da funkcioniše. Manjajući stalnu adresu, 2014. godine je ovo pozorište pronašlo svoj dom u Gračanici, a sada je dobilo i svoje prostorije.

Direkotor Narodnog pozorišta Priština Predrag Radonjić nada se da je ovo samo jedna etapa u profesionalizaciji ovog pozorišta, te da ono može biti primer mnogo većim pozorištima, koja rade u uređenijim uslovima.

“Nakon dobijanja prostorija u Domu kulture u Gračanici, postojećih, u kojima smo 2014. godine ovde započeli ponovo svoj rad, ulaganjima Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije mi smo uspeli da izgradimo 250 kvadrata dodatnog prostora i prilagodimo scenu pozorišnim potrebama”, istakao je Radonjić.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Za Miodraga Ivanovića iz Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije posebna je čast što je u Gračanici nakon 20 godina.

“Mogu da kažem da je sve neprepoznatljivo, jer se dosta izgradilo ovde u Gračanici. Ministarstvo kulture je samo u ovoj godini iz sektora za Savremeno stvaralaštvo izdvojilo negde oo 2.5 miliona dinara za projekte koji se odvijaju ovde, u ovoj sredini. Veoma je bitno za opstanak ovog naroda, mogu slobodno da kažem u ovoj enklavi. Lako je biti gore u Srbiji i praviti programe, ovde je zaista teško i Ministarstvo prepoznaje taj napor ovih ljudi koji ovde rade i naravno da ćemo u budućnosti nastaviti da pomažemo koliko možemo”, naveo je Ivanović.

Gračanica je zahvaljujući Narodnom pozorištu iz Prištine postala kulturni centar svih dešavanja na Kosovu i Metohiji, slažu se pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Jovović i predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.

“Meni je ovde puno srce, zato što kroz ulaganje u kulturu jednostavno ulažemo u sebe. Prištinsko pozorište je prevazišlo administrativnu liniju Kosova i Metohije, jednostavno se raširilo svuda, ne samo po Beogradu, nego i u Evropi. Mi ulažemo time, ne samo u očuvanju naše kulturne baštine, koja je na samo sto metara odavde i starovekovne kulturne baštine, biserne kulturne baštine, jednostavno ulažemo u sebe, u mlade”, rekao je Jovović.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

“Ovo je zaista velika investicija što se tiče važnosti i bitnosti za našu opštinu. Mogu da kažem da sam ponosan što Narodno pozorište iz Prištine, baš iz opštine Gračanica, pokreće svaku predstavu, odnosno ima premijeru. Gračanica je postala kulturni centar svih dešavanja na prostoru KiM i mogu da kažem da sve ovo ohrabruje naš narod i da je kontinuitet investicija naše države u sve oblasti veoma bitan”, rekao je Popović.

Predsednik Privremenog organa grada Priština Ljubinko Karadžić istakao je da se Prištinsko pozorište, koje je u Gračanicu vraćeno pre sedam godina, kao i svaki povratnik, vratilo kući.

“Danas je zadovoljstvo da su sredstvima Vlade Republike Srbije izgrađene prostorije koje će poboljšati rad i kvalitet pozorišta”, rekao je Karadžić.

Narodno pozorište Priština već priprema nove predstave, pa će tako publika centralnog Kosova već u septembru mesecu moći da uživa u novim premijerama ovog ansambla.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: