Vučić: Zahtevaćemo zaštitu Srba na KiM na predstojećem sastanku u Briselu

фото: ГрачаницаОнлајн

Srpski predsednik Aleksandar Vučić rekao je da očekuje da će u drugoj polovini meseca doći do nastavka dijaloga sa Prištinom na najvišem nivou u Briselu i da će tom prilikom zaštitu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji istaći kao snažan zahtev, preneo je RTS.

Predsednik Srbije je povodom problema sa kojima se susreće srpska povratnica u Đakovici Dragica Gašić rekao da je njen slučaj samo paradigma o tome koliko im smeta jedna zemlja. Takođe, on je dodao da ne može da veruje kako pojedini mediji izveštavaju o ovom slučaju.

Vučić napominje i da Srbija od 1999. godine i 2008. godine nema faktičku vlast na Kosovu i Metohiji i da ništa ne može da preduzme mimo međunarodne zajednice da bi zaštitla te ljude, ali da će se pomoći na druge načine koliko se može.

Govoreći o naoružavanja prištinske vojske Vučić je istakao da rade sve što je suprotno rezoluciji 1244 i međunarodnom pravu. Vučić je dodao i da su srpska i prištinska vojska kao „nebo i zemlja“, i da se ne mogu porediti, jer nisu iste kategorije.

Predsednik Srbije istakao je da su odnosi sa KFOR dobri i zahvalio se generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu na dobrim porukama, i poštovanju onoga o čemu su razgovarali, ističući da je cilj očuvanje sigurnosti i razvoja Srbije.

Vučić se takođe zahvalio i na tome što mu je opština Zvečan uručila priznanje počasnog građanina.

Izvor RTS