fbpx

Jan Bratu: Izjave Aljbina Kurtija ohrabruju najgori deo kosovskog društva i ugrožavaju Srbe

Јан Брату, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Šef misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu istakao je danas da je bitno zaštiti Srbe koji žive u 24 opštine na Kosovu i Metohiji i dodao da izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija “ohrabruju najgori deo kosovskog društva, što proizvodi strah i nesigurnost za srpsku zajednicu na Kosovu, prenose Večernje Novosti.

Bratu je danas razgovarao sa šeficom delegacije Narodne skupštine pri Parlamentarnoj Skupštini OEBS-a Vesnom Marković i članom delegacije Žarkom Obradovićem u Parlamentu. Bratu, Marković i Obradović razgovarali su i o aktivnostima srpske delegacije u PS OBES-a, kao i o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje, saopšteno je iz pres službe Narodne Skupštine.

Tema razgovora bila su i dešavanja na Kosovu i Metohiji, kršenje ljudskih prava povratnika kao i posvećenost Beograda nastavku dijaloga Beograda i Prišitne.

Šefica delegacije Narodne skupštine PS OEBS Vesna Marković pohvalila je brzu reakciju Kancelarije OEBS-a u Prištini, koja je osudila nasilje i apelovala na vlasti u Prištini da omoguće slobodno kretanje Srbima, ali je ukazala i da se uprkos toj reakciji, kao i reakcijama pojedinih ambasada evropskih država, i dalje nastavljaju napadi na Srbe povratnike.

Bratu je rekao da je misija OEBS-a u Srbiji prirodni partner Narodnoj Skupštini, a posebno delegaciji u PS OEBS i da je tu da pruži podršku, u okviru mandata i proklamovanih vrednosti, na ispunjavanju agende rada Narodne Skupštine.

Ana Marković
%d bloggers like this: