fbpx

Savet za zaštitu ljudskih prava iz PR: Proces povratka ne sme biti politizovan, ali ni uslovljen

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine zatražio je da se povratak Dragice Gašić u Đakovicu ne politizuje. Ovaj Savet je istakao da proces povratka ne sme biti ometen ili uslovljen, preneli su mediji na albanskom.

Iz Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda poručuju da podržavaju povratak svih raseljenih lica, bez obzira koje su etničke pripadnosti, političkih uverenja ili statusa u društvu.

“Pravo na povratak je osnovno ljudsko pravo koje ničim ne može biti uslovljeno. Postoji deset hiljada Albanaca raseljenih sa severa Kosova i niko nije reagovao, niti odbranio njihovo pravo na povratak na svoja imanja”, dodaju iz Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Dalje ističu da je Srbija, uz pomoć međunarodne zajednice posvećena sprečavanju povratka Albanaca na njihova imanja na severu Kosova

“U procesu povratka ne smeju postojati dva standarda. Dozvoliti Dragici Gašić da se vrati u Đakovicu, što je neotuđivo pravo i istovremeno sprečiti deset hiljada Albanaca da se vrate na sever Kosova. Međunarodna zajednica mora raditi i delovati u skladu sa standardima ljudskih prava, a ne na osnovu političkih prilika”, zaključuju iz Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine.

Ana Marković
%d bloggers like this: