fbpx

Veliki broj vernika na svetoj arhijerejskoj liturgiji u Zočištu

фото: Општина Грачаница

Njegovo preosveštenstvo episkop raško prizrenski Teodosije služio je danas svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Svetih Vrača Kozme i Damjana u Zočištu kod Orahovca, povodom hramovne slave. Liturgiji je prisustvovao predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.

Svetu arhijerejsku liturgiju povodom hramovne slave Svetih Vrači Kozme i Damjana, episkop Teodosije je služio uz sasluženje 15 sveštenoslužitelja.

U besedi pred nešto više od hiljadu vernika pristiglih iz svih sredina na Kosovu i Metohiji, kao i iz Srbije i raseljenih, vladika Teodosije je rekao da i ove godine sabrani svi ovde uznosimo Bogu molitvu jer Gospod je rekao da kad je dvoje i troje sabrano u moje ime i ja sam tu prisutan.

„Sam Gospod je dao da ova svetinja ponovo živi da se vrate monasi da se služi sveta liturgija i da se čitaju molitve pored kivota i moštiju Sveti Besrebrenika i čudotvoraca. Svi ovde dolazimo sa verom u Boga i sa nadom da će Gospod na nas pogledati, i sa ljubvlju dolazimo ovde prema Sveti Besrebrenicima, a na tu našu ljubav oni uzvraćaju njihovom ljubavlju daju nam ono što nam je potrebno i niko odavde nije otišao bez onih duhovnih darova, bez utehe, bez isceljenja, nikoga sveti vrači nisu vratili. Svedoci smo mnogih slučajeva gde su se bolesni iscelili gde su bezdetni postali roditelji i sve to Besrebrenici čini iz ljubavi i milosti prema nama ljudima, prema nama koji smo grešni ali koji gledamo u svetinju i tražimo pomoć od nje“, naglasio je u besedi episkop Teodosije.

Presednik opštine Gračanica Srđan Popović poručio da iz Zočišta šaljemo poruku mira.

„Veoma raduje to što je danas veliki broj vernika u Zočištu, mi odavde šaljemo poruku mira, šaljemo odgovor na sve one incidente, na sve ovo što se dešava našem narodu. Uprkos svemu tome srpski narod se okuplja oko svoje svetinje i sugurno mogu da kažem da ćemo opstati i ostati na ovim prostorima. Drago mi je što je veliki broj vernika došao sa strane i da u ovakovoj situaciji u kojoj se nalazimo naše svetinje idalje žive i da naš narod živi i opstaje“, kazao je Popović.

Predsednik Popović je čestitao lekarsku slavu Svete Vrače Kozmu i Damjana, svim zdravstvenim ustanovama, lekarima i svim radnicima.

„Svim lekarima, svim zdravstvenim radnicima, čestitam slavu, uz želju da budu ponosni na činjenicu da se ovom profesijom bave na prostoru gde humanost ima nemerljiv značaj više nego bilo gde u svetu. Vremena su teška, ali verujem u požrtvovanost i nesebično angažovanje svih zdravstvenih radnika sa teritorije opštine Gračanica da se očuva zdravlje pacijenta i ljudski život. Na prvoj liniji odbrane pacijenata od Kovida 19 i na usluzi svima kojima je vaša pomoć neophodna dužni smo da vam odamo zahvalnost za nesebičan trud i nadljudske napore koje ulažete u svoj posao. Opština Gračanica nastaviće i ubuduće da ulaže u zdravstveni sistem kako bi vam olakšala rad, a našim građanima adekvatnu zdravstvenu zaštitu“, dodao je Popović.

Izvor: Naša Gračanica
%d bloggers like this: