fbpx

Ministarstvo kulture RS: Pokušaj da se srpsko kulturno nasleđe prisvoji i zloupotrebi

ФОТО: манастир Високи Дечани

Nakon što je Kosovska vlada od Beograda zatražila obeštećenje za navodno uništenje spomenika tokom oružanog sukoba, iz Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije ističe da je u pitanju “još jedan korak Prištine dalje u eskalaciji besmisla”. “U ovom procesu Priština je odavno izgubila orjentir u pokušaju da glumi zabrinutost za kulturno nasleđe i sve otvorenije pokazuje svoje stvarne motive”, navode iz Ministarstva.

“Kao što smo u više navrata ukazivali, reč je o pokušaju da se srpsko kulturno nasleđe bezočno prisvoji i zloupotrebi u funkciji stvaranja privida legitimnosti takozvanih institucija. Ovaj pokušaj obmane, prvenstveno upućen međunarodnoj javnosti, polazi od loše pretpostavke da će neveštim oponašanjem države ostvariti svoju jednostranu i destruktivnu agendu, u kojoj je kulturnom nasleđu isključivo namenjena uloga dimne zavese i taoca”, navode iz Ministarstva kulture I informisanja RS.

Ističu da je “posebno opskurna optužba onih koji neguju višedecenijske tekovine uništavanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, upravo na račun onih koji su posvećeno i požrtvovano branili to kulturno nasleđe”.

“Samo od 90-ih godina, preko 2004. godine i sistematskog rušenja, paljenja i skrnavljenja srpskih spomenika, crkava i manastira, pa sve do dana današnjeg, razaranje srpskog kulturnog nasleđa u cilju brisanja tragova postojanja srpskog naroda ima kontinuitet. Jedino je novo što se uobičajenim fizičkim oblicima nasilja, sada pridružuju i ovakvi nasrtaji i lažno optuživanje Srbije”, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će Ministarstvo kulture i informisanja nastaviti da “neumorno ukazuje na podvale, podmetanja, i jeftine trikove i provokacije, imajući u vidu suštinski značaj i izuzetnu vrednost našeg kulturnog blaga za nacionalni identitet i svetsku baštinu”.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: