fbpx

Neproverene informacije ili namerni pokušaj prištinske javnosti da se krivica za trovanje vodom u Dečanima pripisuje Srbima?

Општина Дечани, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine, prištinska javnost nastavlja da spekuliše da su dvojica Srba krivi za navodno trovanje vode u Dečanima, za šta apsolutno nema nijednog dokaza. I pored našeg pokušaja, nismo uspeli da dobijemo informacije u vezi sa trovanjem vodom, niti od Instituta za javno zdravlje Kosova, niti od Kosovske policije.

Iako nema ni dokaza, ni logike, ni najmanjeg stepena verovatnoće, i pored poziva glavnog tužioca u Peći da je rano za bilo kakve zaključke, pojedini mediji na albanskom su već presudili. Za navodno trovanje 1.500 meštana Dečana, krivi su Srbi.

Analize su gotove, ali ne baš sasvim, ima patogenih bakterija i ešerihije koli, ali nije baš sigurno, nejasni su u Institutu za javno zdravlje, a nejasan je i gradonačelnik Dečana.

“Danas i ja i građani osećamo veliko olakšanje, jer smo napokon dobili rezultat šta je izazvalo svu ovu zabrinutost. Mnogi su ovo iskoristili za razne hipoteze i teorije zavere, a žalosno je i što su određeni mediji celu ovu situaciju sa trovanjem zloupotrebili. Posvetićemo se rešavanju ovog problema do kraja, ali i ispitaćemo sve moguće teorije zavere”, izjavio je predsednik opštine Dečani Baškim Ramosaj.

Kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Kancelarija za Kosovo i Metohiju, i novinari koji izveštavaju na srpskom, smatraju opasnim spekulacije da su neki nepoznati ljudi, pa još Srbi, viđeni u blizini dečanskog vodovoda uoči trovanja.

“Ako sada dođemo do zaključka, u pitanju je bila bakterija. Sve ono što smo mogli da slušamo prethodnih dana, čini mi se i danas, da su Srbi krivi za trovanje vode u Dečanima je prosto neistina, jer je utvrđeno nešto drugo. I to nam jasno govori kolika je odgovornost u novinarskom poslu prilikom ovakvog izveštavanja. To je jako je važno, posebno u ovakvim područijima koja su jako osetljiva po ovakvim pitanjima. Imamo iskustvo 17. marta 2004. godine, znamo kako je sve to počelo. Ja sam se nekako nadala da smo se kao novinari opametili, ali izgleda da nismo. I sve je to bio jedan sličan scenario kog smo se svi pribojavali, međutim, drago mi je da su reagovale međunarodne institucije prvi put i da su upozorile na ovakvo stanje, a takođe mi je drago da se konačno došlo do istine i da se zapravo utvrdilo da ovo izveštavanje nije bilo istinito”, istakla je za naš portal dopsinica Radio televizije Vojvodine Milica Stojanović.

Na čitavu zbrku neproverenih infomacija, reagovala je i Američka Ambasada u Prištini i pozvala građane i novinare da “ignorišu glasine i sačekaju činjenice”.

Od početka trovanja, mediji su imali tri informacije od strane Instituta za javno zdravlje. Prvo, građani su se otrovali pijaćom vodom. Drugo, isključuje se pijaća voda i sumnja se na virus ili trovanje mesnim prerađevinama, a onda poslednje, u vodi su pronađene bakterije. Oni stariji pamte jednonacionalno trovanje, samo Albanaca 1990. godine, a oni mlađi se prisećaju navodono zatrovanih glasačkih listića koji su došli iz Srbije, za vreme izbora 2019. godine. I tada su se otrovali samo albanski članovi izborne komisije.

Ana Marković
%d bloggers like this: