fbpx

U 21. veku, Sušica i Badovac mesec dana bez vode

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Meštani Sušice i Badovca kod Gračanice su zbog isključenja vode danas samoinicijativno organizovali protest upozorenja. Već godinama, sa prvim letnjim danima, ova dva sela ostaju bez vode. Meštani kažu da skoro ceo jul mesec, kada je temperatura bila i plus 40 stepeni, Badovac i Sušica nisu imali vodu, ni danju, a ni noću.

Ovo nije politički protest, već zahtev da i mi budemo isto tretirani kao i građani Prištine i okolnih sela, poručili su meštani Sušice i Badovca.

“Razlog ovog okupljanja je loše vodosnadbevanje za Sušicu i Badovac. Prošle godine smo imali isti problem, naveden je razlog da je nivo vode u jezeru opao, a ove godine je jezero puno”, rekao je predsednik Lokalnog saveta Sušice Marko Simić.

Simić dodaje da su meštani u kontaktu sa predstavnicima vodovoda i predstavnicima opštine, ali da ne razumeju u čemu je problem.

“Neko kaže da je problem velika potrošnja, neko kaže da su pumpe u kvaru. Više ne znamo kome da verujemo i ja sada vama ne znam šta da kažem, ne znam zbog čega nemamo vodu. Mi godinama tako živimo, da li treba svakog leta da čekamo da padne kiša, da bi smo dobili vodu”, kaže Simić.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

A Simić nije jedini nezadovoljan trenutnom situacijom. I Aleksandra Marković kaže da je voda u ova dva sela puštena tek juče, kada su, kako je rekla, najavljeni protesti.

“Ako su u pitanju restrikcije neka nam kažu od koliko do koliko sati će imati voda, kako bi se svako domaćinstvo organizovalo i da znamo kako da funkcionišemo. A, ako nisu restrikcije ili ako je nešto drugo u pitanju, neka reše ili neka nam kažu da mi možemo normalno da živimo. Jer na plus 40 stepeni, u 21 veku, da mi živimo bez vode to nema nigde”, rekla je Marković.

Meštani optužuju Regionalni vodovod da ih namerno isključuje sa vodovodne mreže, ali i lokalnu samoupravu da dovoljno ne čini za svoje građane.

“Apelujem na sve meštane, da sa traktorima izađemo i blokiramo i policiju i opštinu i vodovod. Šta je ovo, šta se radi sa nama? Priština ima stalno vodu. Zašto Priština ima, a mi nemamo? Da li smo mi građani drugog reda? Mi smo isto građani, kao i građani Prištine. Ako je restrikcija vode u pitanju, neka onda bude i u Prištini, i u Lapljem Selu, i u Gračanici, pa i kod nas u Sušici i Badovcu. Ali da nam se javi, da znamo kada će biti restrikcija. A ne, čim sunce ogreje, Sušica i Badovac nemaju vodu”, izrevoltiran je Momir Jovanović meštanin Sušice.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović rekao je za naš portal da su predstavnici opštine od samog početka upoznati sa problemom vodosnadbevanja u Sušici i Badovcu i da čine sve što je u njihovoj moći da problem reše.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

“Opština je preuzela sve, s tim što je za vodosnadbevanje zadužen Regionalni vodovod u Prištini i oni su nam čvrsto obećali da će Sušica i Badovca dobiti vodu. Naravno biće restrikcija, kao i u svim ostalim mestima. Znamo za zabrinutost meštana i u kontaktu smo sa njima i verujem da ćemo ovoga puta stvarno rešiti problem sa Regionalnim vodovodom. Ako je potrebno mi ćemo svaki dan da se sastajemo sa njima i da ih jednostavno nateramo da tih problema više ne bude”, istakao je Popović.

Popović dodaje da se opština Gračanica svake godine suočava sa restrikcijama vode, i to ne samo u Sušici i Badovcu, već i u ostalim selama.

Iako je juče uključena voda u Sušici i Badovcu, meštani ne odustaju od protesta. Zabrinuti ako, kako kažu, prestanu sa okupljanjima, da će ponovo da im se isključi voda. Najvaljuju i radikalnije proteste, sve dok se, kako su nam rekli, situacija sa vodosnadbevanjem trajno ne reguliše.

Ana Marković
%d bloggers like this: