fbpx

Uoči nastavka dijaloga: Priština ponavlja da Srbija nije ispunila dogovoreno, a Beograd da je ispunio sve

Uoči sutrašnjeg nastavka dijaloga između Beograda i Prištine, glavni pregovarači sa potpuno suprotnim stavovima. Predsednik Srbije poručuje da nikada neće priznati nezavisnost takozvane države Kosovo, a prištinski premijer, prvo priznanje pa, kako je rekao, novi dijalog.

Na sastanak sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, Aljbin Kurti putuje sa stavom; dijalog počinje iz početka, bez razgovora o Zajednici srpskih opština.

“Premijer Kurti je spreman sigurno da ide ponovo na izbore, ali nikako da prizna način formiranja Zajednice srpskih opština, bez priznavanja nezavisnosti Kosova od Srbije”, rekao je Fatmir Šeholi iz Instituta za afirmaciju međuetničke saradnje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje da priznanja takozvane kosovske državnosti nema, što od njega očekuju i Srbi na Kosovu i Metohiji.

“Postoji realnost u kojoj je Beograd dao sve i on više nema šta da da. Postoji i druga realnost prištinska ili albanska koja se kreće u domenima fantazije. A domen fantazije je da oni očekuju da Beograd prizna Kosovo. To je apsolutno nemoguće”, dodaje književnik i novinar Živojin Rakočević.

Za Prištinu, apsolutno je nemoguće razgovarati o, kako kažu, unutrašnjim stvarima Kosova.

“S obzirom da smo zakucani u jednu ili drugu stranu koja ne popušta ni u čemu, a to govori da jednostavno ne možemo doći do nikakvog sporazuma”, kaže Šeholi.

Poznavaoci političkih prilika na Kosovu i Metohiji smatraju da uspeha dijaloga nema, dok ne počne razgovor o suštinskim stvarima.

“A suštinska stvar je sloboda Srba na Kosovu i Metohiji. Ako vam Srbi na Kosovu i Metohiji kažu i ostali da nema slobode, onda morate naći mehanizme i jedni i drugi da dođete do te slobode i da se oni osećaju slobodno. Da žive u gradovima, da se vrate na svoje, da koriste svoja imanja, da koriste svoje stanove, da budu slobodni ljudi. Ako toga nema, nema dijaloga”, naglasio je Rakočević.

A ako nema dijaloga, misle pojedini analitičari, može da bude velikih problema.

“Srbi na Kosovu su pod totalnim uticajem zvaničnog Beograda i Srpske liste i to može da proizvodi tu građansku neposlušnost, koja u jednom momentu može da eksplodira u ono, što se zove, nemiri, demonstracije, protesti itd. Sa druge strane s obzirom da Ustav i zakon Kosova i organi Kosova dozvoljavaju, da takve koji ne poštuju zakon, hapse”, rekao je Šeholi.

Dok se čeka nastavka ili početak dijaloga, Priština ponavlja da je Srbija ta koja nije ispunila dogovoreno. Sa druge strane, u Beogradu kažu da su ispunili sve, ali da Priština ne želi razgovor, već pokušava da ucenjuje.

Ana Marković
%d bloggers like this: