fbpx

Borelj: Očekujem rezultate od današnjeg nastavka dijaloga

Жозеп Борељ, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj rekao je da očekuje da će Kosovo i Srbija pristupiti novoj rundi dijaloga uz posredovanje EU na “konstruktivan i pragmatičan način”, prenose mediji na albanskom.

Borelj je, kako mediji prenose, dodao da će se danas nastaviti razgovori o do sada postignutom napretku, kao i o tome kako će se nastaviti ovaj dijalog. On kaže da se nada da će ovaj sastanak doneti rezultate, za razliku od prvog sastanka između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija održanog u junu.

„Kosovo i Srbija treba konačno da zatvore poglavlje bolne prošlosti kroz sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa i da se okrenu evropskoj budućnosti. Budućnost je važnija od prošlosti. Prošlost je važna, ali moramo gledati napred”, rekao je Borelj.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak održao je odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem.

„Imao sam odvojene sastanke sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kako bih se pripremio za dijalog na visokom nivou koji će biti održan danas“, napisao je Lajčak na Tviteru.

Pojedini mediji prenose da je sastanak Vučića i Kurtija, uz posredovanje Evropske unije u toku.

Ana Marković
%d bloggers like this: