fbpx

Kurti: Aleksandar Vučić zloupotrebljava starce po Srbiji i dovodi ih za Vidovdan na Kosovo

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Nakon današnjeg sastanka u Briselu, kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da nije tačno da delegacija Kosova nije prihvatila tri zahteva koje je danas predložila Evropska unija. Kurti je takođe rekao da svi Srbi koji imaju imovinu na Kosovu i „ako je nisu dobili od bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića“ mogu da se vrate na Kosovo. On takođe dodaje da će sledeći sastanak u Briselu da se održi avgusta meseca.

Premijer Kosova Aljbin Kurti kaže da je kosovska delegacija prihvatila da se osudi svaka akcija ili deklaracija koja remeti stabilnost na Kosovu.

„Zahtevali smo da bude još čvršće. Da se u jednoj tački pominje mir i sigurnost, a ne samo stabilnost. Danas nemamo zajedničku deklaraciju zbog toga što predsednik Srbije nije želeo da priča o prvoj temi, o nestalim osobama“, rekao je Kurti.

Govoreći o navodna tri genocida koja je počinila Srbija, Kurti kaže da su u prošlosti Albanci bili istrebljeni iz sela u južnoj Srbiji pre 136 godina.

„Time sam hteo da kažem da imamo dugu istoriju, Albanci i Srbija kao država, a ne srpski narod. Ja nikada nisam rekao da su Srbi genocidan narod, kao što neki drugi kažu. Ja kažem da je država Srbija izvršila genocid. Političko rukovodstvo države Srbije jeste odgovorno za genocid“, naveo je Kurti.

Kosovski premijer naglašava da će se pobrinuti da nijedan zločin počinjen na Kosovu ne ostari, ali da će se svi zločini biti procesuirani u kosovski sudski sistem i sistem međunarodne zajednice.

Takođe Kurti je podsetio da je, kada je Vojislav Šešelj bio u Hagu optužen za ratne zločine, imao tri pravna savetnika, jedan od tih savetnika je bio aktuelni predsednik Srbije.

Kurti je istakao da svi Srbi koji imaju imovinu na Kosovu i nisu je prodali, ali i da je nisu „dobili od Slobodana Miloševića“ mogu da se vrate na Kosovo.

Komentarišući napade na srpsku povratnicu u Đakovici Dragicu Gašič, premijer Kosova kaže da Petar Petković i Aleksandar Vučić „zloupotrebljavaju starce po Srbiji i dovode ih na Vidovdan sa kamerama na Kosovo.

„To znači da oni ne mare za te ljude. Oni žele da pokažu da Albanci nemaju gostoprimstvo prema Srbima koji dolaze na Kosovo. Time pokazuju da nemaju dobru nameru prema blagostanju gospođe Gašić“, rekao je Kurti odgovarajući na pitanja novinara u Briselu.

Za kraj, Kurti je dodao i da „ako želite da saznate pravu istinu o Srbiji, pričajte sa Albancima sa Kosova“.

Ana Marković
%d bloggers like this: