Petković i Bocan-Harčenko o dijalogu i bezbednosnoj situaciji na KiM

фото: Kанцеларија за Kосово и Метохију

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom, koga je upoznao sa poslednjom rundom dijaloga Beograda i Prištine, održanom juče u Briselu i sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji.

Petković je istakao da je “Priština juče u Briselu pokazala krajnju neodgovornost, odbivši da se saglasi sa ključne dve tačke nacrta EU, koje se odnose na intenziviranje napora za pronalaženje preostalih nestalih lica kao i uzdržavanje od jednostranih radnji koje bi vodile ka destabilizaciji situacije na terenu”.

“Svi napori Aljbina Kurtija vodili su ka opstrukciji razgovora i bili su usmereni na provociranje srpske strane da prekine pregovore, ali je Beograd i ovoga puta pokazao odgovornost i opredeljenost za dijlaog i dogovor”, konstatovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naglasio da je posle jučerašnjeg sastanka zabrinutiji za situaciju na teritoriji KiM, u smislu “kako da sačuvamo mir i stabilnost”.

Petković je istakao da se problemi sa kojima se srpski narod u pokrajini suočava, svakodnevno umnožavaju, podsetivši na nedavni napad na trinaestogodišnjeg dečaka Nikolu Perića i na šezdesetsedmogodišnjeg Ranka Bacića, koji je došao na Kosovo i Metohiju da prikupi potrebna dokumenta za povratak, kao i na nedaće sa kojima se suočava Dragica Gašić, jedina Srpkinja, povratnica u Đakovicu.

“Listu, sa osamdeset incidenata, načinjenih od početka ove godine i usmerenih ka srpskom stanovništvu u pokrajini, predsednik Vučić je predao predastavnicima EU. Više je nego očigledno da Priština ne želi da rešava suštinske probleme”, podvukao je direktor Kancelarije za KiM.

Beograd će, prema Petkovićevim rečima, ostati dosledno opredeljen za nastavak dijaloga, jer je to jedini razuman i delotvoran način rešavanja nesuglasica, pri čemu je neophodno da Priština “prestane da obezvređuje dosadašnje rezultate briselskog sporazuma”, pre svega u delu koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština i da insistira na navodnom genocidu, već da se, kako je naveo, konačno založi za ozbiljno rešavanje otvorenih pitanja i pronalažanje trajnog, kompromisnog rešenja.

Petković je, uz zahvalnost ruskom ambasadoru na dosadašnjoj podršci njegove zemlje teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, istakao da Srbija, boreći se za svoje državne i nacionalne interese, ostaje dosledan prijatelj Rusije i računa na prijateljstvo i pomoć zvanične Moskve u toj borbi.

Milena Maksimović