fbpx

Kancelarija za KiM: Na Jarinju uhapšen Srboljub Veselinović; Kancelarija osudila zatvorsku kaznu od šest meseci Ristu Jovanoviću

административни прелаз Јариње, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Kosovska policija uhapsila je danas na administrativnom prelazu Jarinje Srboljuba Veselinovića, interno raseljeno lice iz Gornjeg Sela kod Prizrena, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Kako se navodi u saopštenju, Veselinović je uhapšen pod otpužbama za navodna imovinsko-pravna pitanja.

Iz Kancelarije navode da je Veselinović jutros je sa sinovcem krenuo na Kosovo i Metohiju, ali je prvo zadržan na Jarinju, a potom i sproveden u Prištinu, gde treba da bude saslušan pred tužiocem. Takođe se u saopštenju dodaje da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju odmah obezbedila branioca Veselinoviću, a urgiraće povodom njegovog slučaja i pred svim relevantnim međunarodnim činiocima.

“Na delu je nastavak progona i odmazde prema Srbima sa Kosova i Metohije, koji se hapse bez ikakvog pravnog osnova, pod lažnim optužbama i nameštenim svedočenjima”, ističe se u saopšenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je takođe i osudila današnju, kako su istakli, sramnu kaznu Ristu Jovanovići, kojom je osuđen na šest meseci zatvora, samo zato što se usprotivio protivpravnom pretresanju i maltretiranju monahinje na Gazimestanu i pokazao naklonost prema Srbima i Srbiji.

“Sada je jasno zbog čega Aljbin Kurti u Briselu nije želeo da se saglasi sa predlogom EU da se obe strane uzdrže od akcija koje bi mogle da izazovu destabilizaciju na terenu, jer sve što Priština radi, radi sa namerom da izazove destabilizaciju na prostoru Kosova i Metohije. O tome govori i porast broja teških incidenata na prostoru pokrajine, a hapšenje Veselinovića, uz sramnu presudu Jovanoviću, najslikovitije su svedočenje sa kakvim se progonom i odmazdom susreću Srbi na KiM, ili oni koji su naklonjeni Srbiji”, navedeno je u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.


Risto Jovanović iz Podgorice je danas pred Osnovnim sudom u Prištini osuđen na kaznu od šest meseci zatvora, ali je prihvatio novčanu kaznu u iznosu od 6700 eura i zabranu ulaska na Kosovo u narednih pet godina u zamenu za zatvorsku kaznu. Uhapšen 28. juna za Vidovdan na Gazimestanu, zbog navodnog „izazivanja razdora i netrpeljivosti“.

Ana Marković
%d bloggers like this: