Kurti: Ako bi Grčka priznala Kosovo, rukovodila bi Balkanom

Аљбин Курти, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Kada bi Grčka priznala nezavisnost Kosova, to bi značilo da je Atina spremna da preuzme “regionalno rukovostvo na Balkanu”, izjavio je kosovski premijer Aljbin Kurti za grčki list “To Vima”, a prenose mediji na albanskom. Komentarišući nastavak dijaloga sa Beogradom Kurti je rekao da je status Kosova zauvek uspostavljen i da se dijalog sa Beogradom odnosi samo na budući odnos dve države.

Kosovski premijer je nedavno boravio u Atini gde se susreo sa grčkim premijerom i ministrom odbrane te zemlje.

“Izuzetno cenimo konstruktivan odnos Grčke prema Kosovu. Ponovo je Grčka, uz podršku, pokazala stav koji joj ide u prilog, rekao je Kurti.

Kurti je dodao da Kosovo teži da dijalogom reši sva nerešena pitanja sa svojim susedima.

“Odnose na Balkanu moći ćemo da regulišemo samo principijalnim i dobro pripremljenim dijalogom, zasnovanom na evropskim vrednostima. Od odluke Međunarodnog suda pravde iz 2010. godine, kojom je potvrđena činjenica da proglašenjem nezavisnosti Kosova nije prekršeno međunarodno pravo, rasprava o državama je zatvorena. Neću raspravljati o statusu Kosova, niti o našem teritorijalnom integritetu. To je rešeno pitanje. Ne možemo dozvoliti oživljavanje propalih projekata za teritorijalnu razmenu ili projekata za Bošnjavizaciju Kosova”, kaže Kurti.

Ne želeći da komentariše “Non Pejpere”, Kurti ističe da je jedina destinacija na koju Kosovo želi da stigne, Evropska unija i NATO.

Ana Marković