fbpx

Popović u Sušici: Pozivamo na prekid provokacija i napada na srpsku zajednicu

фото: Општина Грачаница

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović obišao je danas dečije igralište u Sušici gde su proteklog dana osvanuli grafiti koji simbolizuju “OVK” i nacionalistička albanska obeležja. Grafiti su jutros prefarbani, a Popović je pozvao na prekid provokacija prema srpskoj zajednici.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović izjavio je jutros u Sušici tokom obilaska dečijeg igrališta da je “sramno i nedopustivo da se neko osmeli da na mestu gde se zajedno igraju i srpska i albanska deca u ovom multietničkom selu dešavaju ovakve provokacije koje imaju za cilj zastrašivanje i pritisak na srpsko stanovništvo”.

„U ovom multietničkom selu do sada nismo imali ovakve probleme i provokacije. Iz razgovora sa meštanima vidim da su dosta uznemireni jer su ovako nešto na dečijem igralištu najmanje očekivali. Koliko toliko obrisali smo ove tragove provokacija i mogu reći i napada ali to nije dovoljno. Policija mora da pronađe počinioce ovog i svih prethodnih incidenata jer nepronalaženjem počinilaca amnestiramo sva dela koja su se dešavala jer se time daje osnov da se ovo nastavlja. Ovo je peti incident za mesec dana u našoj opštini i uprkos razgovorima sa Policijom i KFOR-om ovo ne prestaje već nastavlja da deluje sinhronizovano“, kazao je Popović u Sušici.

Predsednik Lokalnog saveta Sušice Marko Simić kazao je da sa komšijama Albancima u Sušici do sada nikada nije bilo problema, posebno ne na ovakav način.

„Mi sa našim komšijama nikada nismo imali problema čak šta više imamo odlične komšijske mogu reći i prijateljske odnose. Sumnjamo da su ovo uradile osobe koje su došle na odmor iz inostranstva. Nadam se da se ovo neće ponoviti. Ja sam odmah pozvao predstavnika Albanaca iz Sušice on nije bio obavešten o ovome i obećao je da će razgovarati sa svojim sunarodnicima i da će učiniti sve da se ovako nešto ne ponovi“, kazao je Simić, koji navodi da su meštani srpske nacionalnosti iz Sušice uznemireni i uplašeni.

Tokom posete predsednika opštine Gračanica Srđana Popovića Sušici dečije igralište obišle su i patrole KFOR-a i Kosovske policije.

U Sušici multietničkom selu na teritoriji opštine Gračanica ima oko 120 srpskih i oko 70 albanskih kuća.

Izvor: Naša Gračanica
%d bloggers like this: