Gračanica: Potpisan protokol o saradnji između Muzeja žrtava genocida i Doma kulture

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu Dejan Ristić i direktor Doma kulture “Gračanica” Živojin Rakočević potpisali su protokol o međusobnoj saradnji dve institucije kojom će se učvrstiti međusobni proces boljeg povezivanja i veće saradnje u realizaciji projekata i programa iz oblasti kulture, obrazovanja, kulture sećanja, umetnosti i naučno-istarživačke delatnosti.

Već od septembra meseca krenuće se sa realizacijom čitavog niza programa u Gračanici, od predavanja, predsavljanja knjiga, tribina… pa do projekcije dokumentarnih filmova, izjavio je direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu Dejan Ristić.

“Nama je cilj da kroz različite programe jačamo kapacitete Muzeja žrtava genocida, da jačamo svest i znanje o onome što se desilo u 20. veku i što se još uvek dešava u pojedinim delovima naše zemlje, ili u regionu, kada je u pitanju položaj srpskog naroda, i s toga nam je vrlo važno da uspostavljamo institucionalnu saradnju”, naveo je Ristić.

Dejan Ristić, Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

Ovo nije odgovor na političke kampanje iz Prištine, ovo je jedna prirodna organska potreba da se zločini nad Srbima na KiM naučno istražuju, istakao je direktor Doma kulture “Gračanica” Živojin Rakočević.

“Nekoliko godina imamo saradnju sa različitim institucijama, a Muzej žrtava genocida je nama potpuno jedna institucija koja je prirodna za nas i koja je sa nama tako dobru saradnju ostvarila da smo mi u proteklom periodu imali gotovo na desetine susreta”, rekao je Rakočević

Termin „genocid“ se poslednjih dana često upotrebljava, a sve češće i zloupotrebljava. Poslednje optužbe iz Prištini upućene Beogradu navode da je Srbija nad Albancima počinila tri genocida.

“Dakle, to je nešto što je apsolutno nenaučno, suprotno istorijskim činjenicama u potpunosti, parapolitički i potencijalno veoma opasno, zato što ukoliko neko ko je političar i pritom takozvani predsednik vlade takozvanog Kosova iznese jednu tvrdnju koja je u potpunoj suprotnosti sa istorijskim činjenicama, takva tvrdnja može da izazove domino efekat i da izazove nove izlive mržnje i nasilja. S toga je to čin vrhunske neodgovornosti zasnovan na svesnoj potrebi i želji da se manipuliše istorijskim činjenicama, da se izmišljaju događaji koji se nisu desili, da se izmišljaju zločini koji se nisu desili”, istakao je Ristić.

Živojin Rakočević, Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

“Ta nacionalna romantičarska relanost iz Prištine je u stanju da kaže da su Dečane podigli Albanci i ona nema problem da kaže da su Srbi napravili tri genocida od 1878. godine do danas, to je ta mantra koja se ponavlja i koja nema nikakvo naučno utemeljenje, ali ima intenciju da dovrši obračun sa Srbima, jer imaju duboki osećaj da se nisu na dovoljan način obračunali sa Srbima, sa njihovom kulturom, sa našim životima i sa svim ovim što mi danas čuvamo na Kosovu i Metohiji”, dodao je Rakočević.

Takođe, Ristić je izjavio da je „genocid nad Srbima počinjen u periodu između 1941. i 1945. godine na teritoriji genocidno nezavisne teritorije države Hrvatske, ali i širom tada okupiran Jugoslavije“

„To je faktički jedini genocid koji se u 20. veku desio na prostorima nekadašnje Jugoslavije, sve ostalo jesu veći ili manji ratni zločini, odmazde u okolnostima ratnih sukoba, koji nose tu tragičnu notu, tu nema nikakve dileme, ali ne ispunjavaju osnovnu definiciju genocida“, zaključio je Ristić.

Podsetimo, kosovski premijer Aljbin Kurti je na poslednjem sastanku u Briselu optužio Srbiju da je od 1878. godine počinila tri genocida nad Albancima.

Milena Maksimović