OEBS: Pokušaji zastrašivanja ili uznemiravanja povratnika su neprihvatljivi

Драгица Гашић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Misija OEBS na Kosovu izrazila je zabrinutost povodom najnovijih dešavanja u Đakovici, posebno zbog obijanja stana Dragice Gašić, jedine srpske povratnice u ovom gradu.

“OEBS je uvek podržavao pravo svih raseljenih lica da se vrate svojim kućama. Ovo je osnovno ljudsko pravo i Misija OEBS -a na Kosovu se dosledno angažuje u koordiniranim naporima sa partnerima i zainteresovanim stranama kako bi se stvorili uslovi za to”, navode iz Misije OEBS na Kosovu.

Iz OEBS-a su izrazili zabrinutost povodom najnovojih dešavanja u Đakovici, koja kako navode, ometaju ostvarivanje pomenutih prava, posebno zbog obijanja stana Dragice Gašić.

“Pokušaji zastrašivanja ili uznemiravanja povratnika su neprihvatljivi. Cenimo posvećenost kosovske policije pružanju bezbednosti povratnicima širom Kosova, a posebno njihove napore u ovom slučaju, za koje se nadamo da će dovesti do brze identifikacije i krivičnog gonjenja počinilaca”, zaključuj iz OEBS-a.

Podestimo, prilikom obijanja stana Dragice Gašić, jedinoj srpkinji u Đakovici su pokradeni insulin, lekovi, hrana, sigurnosna kamera, pa čak i garderoba.

Milena Maksimović