Gervala: „Otvoreni Balkan“ opasna inicijativa

Доника Гервала, Министарка спољних послова, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Potpredsednica kosovske vlade Donika Gervala rekla je da je regionalna inicijativa pod novim nazivom „Otvoreni Balkan“ opasna i da se kroz nju stvara utisak da region ima još jednu alternativu na putu ka Evropskoj uniji, prenosi Kosova Press.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala rekla je u Skoplju da “nema potrebe za takvim regionalnim inicijativama sve dok su države deo Berlinskog procesa”, što prema njenim rečima otvara paralelne inicijative.

Dan nakon što su Albanija, Severna Makedonija i Srbija potpisale sporazum o regionalnoj saradnji, koji je iz mini-šengena preimenovan u “Otvoreni Balkan”, kosovska ministarka spoljnih poslova je još jednom iznela vladin stav povodom ove inicijative, istakavši da je ona opasna.

„Zašto to smatramo opasnim, jer se stvara utisak da imamo alternativu našem zajedničkom putu kao regiona ka EU“, rekla je Gervala, i dodala:

„Imamo zajednički regionalni proces u koji smo sve zemlje regiona, proces se zove Berlinski proces, tamo već nekoliko godina pokušavamo da poguramo sporazume koji pogađaju sve naše građane”.

Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina nisu se pridružile ovoj inicijativi.

Izvor: Kosova Press